Τοποθέτηση Δημ. Συμβούλου Θ. Ανωγιάτη στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής σχετικά με την ίδρυση Λαϊκής Αγοράς

Δεδομένου πως η Πρέβεζα είναι η μοναδική, ίσως, πόλη της Ελλάδας χωρίς λαϊκή αγορά, θεωρώ πως είναι απαραίτητη η δημιουργία χώρων «άμεσης επαφής» των καταναλωτών με τους ανθρώπους του πρωτογενή τομέα, ώστε να γίνει πραγματικότητα, η δυνατότητα οι καταναλωτές να απολαμβάνουν φρέσκα προϊόντα της ντόπιας παραγωγής σε ιδιαίτερα συμφέρουσες τιμές.

Επίσης θεωρώ πως αποτελεί δικαίωμα των παραγωγών να διαθέτουν τα προϊόντα στους καταναλωτές μέσα από λαϊκές ή αγροτικές αγορές, όπως συμβαίνει σε όλες σχεδόν τις ελληνικές πόλεις. H σχεδιαζόμενη λειτουργία της αγοράς μία φορά την εβδομάδα με κανένα τρόπο δεν συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό για τα καταστήματα της πόλης, αντίθετα αποτελεί κίνητρο για την τόνωση του υγιούς ανταγωνισμού και πρόκληση για τους επαγγελματίες να επιδιώξουν καλύτερη ποιότητα και ποικιλία προϊόντων και χαμηλότερες τιμές.

Ο κανονισμός που προτείνεται είναι σύμφωνος με το νόμο, αλλά όπως κατά την άποψή μου είναι πολύ λίγες οι θέσεις, ιδιαιτέρως των παραγωγών. Οι 20 προτεινόμενες θέσεις παραγωγών είναι πολύ λίγες, ενώ μόνο 1 θέση για παραγωγό ελαιολάδου σε ένα Δήμο που έχει εντός των ορίων του το ελαιόλαδο ΠΓΕ Πρέβεζα, αποδεικνύει πως ουσιαστικά δεν υπάρχει πολιτική στήριξης σε κανένα επίπεδο για τον πρωτογενή τομέα – ελαιόλαδο, κηπευτικά, κτηνοτροφικά προϊόντα που παράγει ο Δήμος. Τι θα γίνει λοιπόν αν έρθουν παραπάνω παραγωγοί, θα τους διώξουμε; Θεωρώ λοιπόν πως οι λίγες αυτές θέσεις, μπορούν να δημιουργήσουν σχέσεις εξάρτησης, και θεωρώ πως θα πρέπει να θεσμοθετηθούν εξ αρχής περισσότερες θέσεις. Επίσης παρατήρησα πως δεν προβλέπεται θέση παραγωγού αυγών, ενώ προβλέπεται αντίστοιχη θέση για εμπόρους.

Εδώ νομίζω πως αν τα παραπάνω συνδυαστούν με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές που προβλέπει εισαγωγή ιδιωτών, δημοπρασία θέσεων και αποκλεισμό παραγωγών από τα όργανα απόφασης, φτάνουμε σε ακόμη ένα περισσότερο ολιγοπωλιακό σχήμα.

Επίσης πιστεύω πως πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη θέση που θα καταλάβουν οι παραγωγοί, μιας και στόχος είναι μια αγορά η οποία θα λειτουργεί υπέρ της προώθησης των δικών μας ιδιοπαραγόμενων προϊόντων αλλά και θα προσελκύει καταναλωτές από όμορους νομούς, στόχο που δε νομίζω πως πετυχαίνει ο κανονισμός.

Ολοκληρώνοντας πιστεύω πως είναι ένα μικρό θετικό πρώτο βήμα, αλλά απέχει από μια καλά σχεδιασμένη λαϊκή αγορά η οποία θα επιτελέσει τον ιστορικό και κοινωνικό ρόλο που έχουν οι λαϊκές στη στήριξη  των νοικοκυριών με φθηνά και φρέσκα προϊόντα.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΩΤΕΡΩ ΛΟΓΟΥΣ ΨΗΦΙΖΩ ΠΑΡΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ