Ο τόπος μας είναι ιδιαίτερα ευνοημένος από τη φύση. Τα δάση που σταματούν πάνω στο κύμα, το γαλαζοπράσινο του Ιονίου και ο μυστηριακός Αμβρακικός κόλπος σε συνδυασμό με τους αρχαιολογικούς χώρους, τα μοναστήρια, τους ναούς, την παράδοση τον πολιτισμό τη γαστρονομία και πολλά άλλα αποτελούν μοναδικό συνδυασμό τουριστικού προορισμού. Πολλές μελέτες έχουν εκπονηθεί κατά καιρούς που αναφέρουν πολύ ελκυστικούς όρους όπως “βιώσιμη και αειφόρος τουριστική ανάπτυξη”, “φέρουσα ικανότητα”, “στρατηγικός σχεδιασμός” και πολλά άλλα. Το θεωρητικό μέρος της ανάπτυξης της περιοχής έχει καλυφθεί επαρκώς. Γνωρίζουμε με ακρίβεια τα δυνατά και αδύνατα σημεία της Πρέβεζας όμως οι σχεδιασμοί που έχουν γίνει δυστυχώς έχουν μείνει στα χαρτιά. Το ζητούμενο είναι ποιος θα εφαρμόσει – υλοποιήσει κάποιες από τις, πολύ καλά τεκμηριωμένες, μελέτες.

Για την υλοποίηση των παραπάνω θα δημιουργηθεί ειδική υπηρεσία τουρισμού, η οποία σαν συντονιστικό κέντρο όλων φορέων τουρισμού του Δήμου, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, θα οργανώνει ολοκληρωμένες παρεμβάσεις και συμμετοχές για την προώθηση και προβολή του τουριστικού προϊόντος, την υποστήριξη κάθε πρωτοβουλίας που μπορεί να επιφέρει βελτιώσεις και αναβάθμιση των παροχών (με συγκεκριμένη στοχοποίηση), προσδίδοντας στο Δήμο μας ταυτότητα και ισχυρό όνομα στο σκληρό και ανταγωνιστικό περιβάλλον του τουρισμού. Ακόμη απαιτείται η προβολή με την δημιουργία ολοκληρωμένου ψηφιακού ιστότοπου (web site), όχι μόνο ελληνικό αλλά και ξενόγλωσσο, όπου εκτός των άλλων θα υπάρχει ετήσιο ημερολόγιο των σημαντικότερων εκδηλώσεων της πόλης, καθώς και έντυπο διαφημιστικό υλικό με τα αξιοθέατα της πόλης και χάρτη με τις διαδρομές.

Στόχος μας είναι μια τουριστική ανάπτυξη η οποία θα βασίζεται στην ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής, σύμφωνα με τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης και του σεβασμού στο φυσικό περιβάλλον, που αποτελεί θεμελιώδες ζήτημα για την οικονομική αναγέννηση και τόνωση της τοπικής οικονομίας, με διασπορά του αναπτυξιακού οφέλους σε όλες τις περιοχές του Δήμου και σε όλους του πολίτες. Επιπλέον, η Ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού είναι ιδιαιτέρως σημαντική, καθώς συμβάλλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Πρέπει ακόμα να εκμεταλλευτούμε την παγκόσμια τάση που θέλει το 25% των τουριστών παγκοσμίως να ενδιαφέρεται για τον θεματικό τουρισμό, όπως ήθη-έθιμα-δρώμενα, γαστρονομία, θρησκεία, πολιτισμό, φυσικό περιβάλλον, δηµιουργία θεµατικών διαδροµών µε ανάδειξη στοιχείων των κυρίαρχων χρήσεων («δρόµοι» ελιάς, μουσείο ελιάς κ.α.).

Στο πλαίσιο λοιπόν μιας βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης προτείνονται τα εξής:

– Ενίσχυση δράσεων για τη δημιουργία πολυχώρων ψηφιακής αναπαράστασης ιστορικών, µυθολογικών και άλλων πολιτιστικών σεναρίων (πχ η ναυμαχία του Ακτίου, Η ζωή στην Νικόπολη, Κασσώπη, θυσία των Σουλιωτών κλπ).

– Έμφαση στο θαλάσσιο τουρισμό στο yachting και στον τουρισμό κρουαζιέρας. HΠρέβεζα διαθέτει σημαντικά πλεονεκτήματα όπως : • σημαντικό λιμάνι στο κέντρο της Β.Δ. Ελλάδας, επίνειο της Ηπείρου, • υπήνεμο καταφύγιο για τα τουριστικά σκάφη που διαπλέουν στο Ιόνιο πέλαγος και κατάλληλο για εξορμήσεις προς επίσκεψη της ενδοχώρας, • αεροδρόμιο όπου διενεργούνται ναυλωμένες πτήσεις για πολλές ευρωπαϊκές χώρες • σύγχρονες μονάδες που προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες στάθμευσης και συντήρησης σκαφών αναψυχής, υπηρεσίες πρακτόρευσης και χρήσης ιδιόκτητων και εκµισθωµένων σκαφών αναψυχής διαφορετικών µεγεθών µε ή άνευ πληρώµατος κλπ. Ο θαλάσσιος τουρισμός με τις παρακάτω δράσεις και προϋποθέσεις μπορεί να αποτελέσει βασικό άξονα της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής μας: • Με την κατασκευή του επιβατηγού σταθμού κρουαζιέρας στο λιμάνι της Πρέβεζας, διεκδικούμε το αεροδρόμιο του Ακτίου να παίξει σημαντικό ρόλο στην μετατροπή του λιμανιού μας σε τερματικό σταθμό κρουαζιέρας στην Μεσόγειο με πρώτη επιβίβαση και αποβίβαση των τουριστών κρουαζιέρας στην Πρέβεζα (home port) (και όχι ενδιάμεση ολιγόωρη στάση). Αυτό απαιτεί επαφή με εταιρείες εκμετάλλευσης κρουαζιερόπλοιων με αποστολή πλήρους φακέλου των δυνατοτήτων της Πρέβεζας και της γύρω περιοχής ώστε να εντάξουν το λιμάνι της πόλης μας στους προορισμούς τους με τελικό στόχο να καταστεί λιμάνι αφετηρίας – τερματισμού κρουαζιέρας. • Επισκευή του θαλασσίου κρηπιδώματος κατά μήκος όλου του παραλιακού μετώπου, κάτι που αποτελεί βασική προϋπόθεση για μελλοντικά έργα υποδομών στην προκυμαία και το λιμάνι (βλ. Λιμάνι Πρέβεζας) και επιβατηγό σταθμό κρουαζιερόπλοιων. • Ανάληψη πρωτοβουλίας συντονισμού των ναυταθλητικών σωματείων, ώστε εκτός της κολύμβησης, να υπάρξει κέντρο και σχολή ιστιοπλοΐας ειδικά για νέους με μονοθέσια σκάφη ολυμπιακών κλάσεων. – Λειτουργία σε όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου λεωφορείου / mini bus για τη μεταφορά των τουριστών στα αξιοθέατα της περιοχής. Για τη δράση αυτή προτείνεται η δημιουργία κοινωνικός συνεταιρισμός με συμμετοχή του Δήμου. Ταυτόχρονα προτείνεται η αναβάθμιση του τουριστικού τρένου, με αναζήτηση νέων περιοχών ενδιαφέροντος. – Διερεύνηση δυνατότητας επαναλειτουργίας της παλιάς «βενζίνας» Πρέβεζας – Ακτίου κατά τη θερινή περίοδο, κάτι που θα εξυπηρετούσε και τους επισκέπτες της περιοχής, τα σκάφη των οποίων ελλιμενίζονται στο Άκτιο.
– Έμφαση στον πολιτιστικό τουρισμό που περιλαμβάνει τις αρχαιότητες, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και τα θρησκευτικά μνημεία της περιοχής. Η προβολή από τον Δήμο, διεθνών εκδηλώσεων όπως του χορωδιακού φεστιβάλ, του Preveza Jazz festival, αλλά και της «γιορτής της σαρδέλας» και του καρναβαλιού, προσδίδουν στην περιοχή μας σημαντική πολιτιστική αξία, δημοσιότητα, αναγνώριση και ένα ισχυρό όνομα πολλαπλών επιλογών και απολαύσεων στην ψυχαγωγία και στον πολιτισμό.

– Για την ανάπτυξη του Συνεδριακού τουρισμού δεν έχει υπάρξει καμία μέριμνα. Η Πρέβεζα είναι ιδανική πόλη για οργανώσεις σημαντικών εκδηλώσεων, συνεδρίων εθνικής και διεθνούς εμβέλειας. Δυστυχώς είμαστε από τις λίγες πόλεις που μέχρι σήμερα οι Δημοτικές αρχές δεν είχαν εντάξει στον σχεδιασμό τους ένα χώρο πολλαπλών μεγάλων εκδηλώσεων. Η δημιουργία ενός συνεδριακού κέντρου σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση των οδικών αξόνων και το αεροδρόμιο του Ακτίου, θα προσδώσει στον Δήμο μας περαιτέρω δυνατότητες για την οικονομική και τουριστική ανάκαμψη της περιοχής και την προβολή της στο επίπεδο που της αξίζει.

– Ανάδειξη Iαματικού τουρισμού. Τα ιαματικά λουτρά, πλήρως υποβαθμισμένα, υπολειτουργούν. Στα θετικά καταγράφεται η πρόσφατη έγκριση της μελέτης επέκτασης από την αρχαιολογία, εκκρεμεί βέβαια το πολύ σοβαρό ζήτημα της οριοθέτησης της προστατευόμενης περιοχής, για το οποίο απαιτούνται άμεσες ενέργειες.
– Έμφαση στο γαστρονομικό τουρισμό με τα προϊόντα της τοπικής γης και τα γνωστά θαλασσινά του Αμβρακικού. Καθιέρωση Ετήσιου Φεστιβάλ Γευσιγνωσίας.

– Έμφαση στο μαθητικό τουρισμό με αποστολή στις σχολικές μονάδες της χώρας έντυπου υλικού ώστε να τα εντάξουν στις σχολικές τους εκδρομές νέα πρότυπα εκπαίδευσης. Η περιοχή αποτελεί ένα θαυμάσιο προορισμό για την ανάπτυξη του μαθητικού τουρισμού γιατί εκπληρώνει τους στόχους που θέτει μια εκπαιδευτική επίσκεψη και είναι εύκολα προσβάσιμη γιατί έχει:
• Αρχαιολογικό ενδιαφέρον με την επίσκεψη την Κασσώπη, τη Νικόπολη, στο Νεκρομαντείο, και το αρχαιολογικό μουσείο της Νικόπολης, όπου μπορεί να γίνουν εκπαιδευτικά προγράμματα.
• Αξιοποίηση Αρχαιολογικού Μουσείου και δημιουργία προϋποθέσεων επισκεψιμότητας, της πινακοθήκης Μόραλη, όπου θα μπορούσε να στεγαστεί και λαογραφικό μουσείο.
• Περιβαλλοντική εκπαίδευση στο ΚΠΕ λίμνης Ζηρού, στο δάσος Βαρνάβα (προτεινόμενο) με επισκέψεις στον Αμβρακικό κόλπο και στους ποταμούς Λούρο και Αχέροντα.
• Ψυχαγωγία και διασκέδαση σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

– Στήριξη ποδηλατικού τουρισμού του Νομού Πρέβεζας, με τη δημιουργία δικτύου ασφαλών ποδηλατικών διαδρομών σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα, προωθητικές ενέργειες προβολής σε συνεργασία με τουριστικές μονάδες και καταλύματα ως χώρους υποδοχής και εξυπηρέτησης ποδηλατιστών (εξοπλισμό, service, φυλλάδια διαδρομών κλπ). Ενέργειες ένταξης του παραλιακού άξονα στο Πανευρωπαϊκό δίκτυο Eurovelo 21.

Οικοτουριστική ανάπτυξη

Υποστηρίζουμε την ανάπτυξη ήπιας οικοτουριστικής υποδομής στη βορειοδυτική παρόχθια ζώνη και την κοίτη του ποταμού Λούρου, στο ύψος του ομώνυμου οικισμού που θα απευθύνεται σε μια σειρά ομάδων (πχ. μαθητές, φοιτητές, περιπατητές, ντόπιους κατοίκους) και αναμένεται να συμβάλλει στην ενίσχυση του εισοδήματος των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής μέσω της δημιουργίας νέας πηγής οικονομικής δραστηριότητας συμβατής με την προστασία του περιβάλλοντος. Η υποδομή θα περιλαμβάνει κέντρα ενημέρωσης και ένα δίκτυο από διαδρομές ερμηνείας στην παρόχθια ζώνη και στην κοίτη του Λούρου.

Αναλυτικά προτείνεται:

– Εγκατάσταση Κέντρου Ερμηνείας Περιβάλλοντος με θέμα το ποτάμιο και παρόχθιο οικοσύστημα, στο Δάσος του Αγίου Βαρνάβα.

– Οργάνωση διαδρομών περιβάλλοντος (για πεζούς, ποδηλάτες, ιππείς, επισκέπτες), στην περιοχή γύρω στο Δάσος Αγ. Βαρνάβα, τις Πηγές Σκάλας και τον ποταμό Λούρο με τοποθέτηση πινακίδων ερμηνείας σε επιλεγμένα σημεία που θα βοηθούν τους επισκέπτες να ερμηνεύσουν βασικά στοιχεία του τοπίου χωρίς την αναγκαστική παρουσία ξεναγού.

– Αξιοποίηση της πλοϊμότητας του ποταμού Λούρου εκμεταλλευόμενοι την ύπαρξη πλούσιας ζώνης πλημμυρών (παρόχθιες συστάδες δέντρων, υγρόφιλο Δάσος Αγ. Βαρνάβα) με οργάνωση ξεναγήσεων με μηχανοκίνητο σκάφος. Οι ξεναγήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να φτάνουν ως το Κάστρο Ρωγών και τις εκβολές στον Αμβρακικό.

– Πιθανές απαλλοτριώσεις των αγρών στην περιοχή γύρω στο Δάσος Αγ. Βαρνάβα, προκειμένου να αναπτυχθεί το δάσος και από υπολειμματικό, να γίνει κανονικό.

– Πλήρης αποκατάσταση της Ιεράς Μονής και των ερειπωμένων κελιών-ξενώνων, χτισμένα το 1746, με ταυτόχρονη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.
– Ανάδειξη του παλιού παραδοσιακού νερόμυλου και του υδραγωγείου του, σε όλο του το μήκος ώστε να είναι προσβάσιμο από δημότες και επισκέπτες.
– Το όλο συγκρότημα που είναι απαράμιλλου κάλους και αξίας, έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο και μπορεί να αποτελέσει τουριστικό πόλο έλξης για την περιοχή.
– Σε συνδυασμό με τις πηγές του Αχέροντα στο Τρίκαστρο τις «Πύλες του Άδη», τον παλαιό Ωρωπό και τις διαδρομές στο Λούρο ποταμό αναπτύσσεται ένα ολοκληρωμένο δίκτυο πρόσβασης και οργανωμένες εκδρομές στην ζώνη της περιοχής του Λούρου, δίνοντας ώθηση στην οικονομία και ανάπτυξη-ανάδειξη της περιοχής.

To μοναδικής ομορφιάς έρημο χωριό που εγκαταλείφθηκε το 1970, αποτελεί μια ακόμη ευκαιρία ανάδειξης της περιοχής. Θα διερευνήσουμε σε συνεργασία με την ΚΕΔ, την δυνατότητα μετατροπής του σε τουριστικό χωριό με ανακατασκευή αρχικά χώρων επισκεψιμότητας, όπως τα καλντερίμια, καταστήματα παραδοσιακών προϊόντων, εργαστήρια υφαντών (αργαλειοί), και παραδοσιακών προϊόντων, ταβέρνες, ξενώνα, εντάσσοντας με τον τρόπο αυτό το πρώτο “pueblo Greco” μαζί με την μονή Αβάσσου, τις Πύλες του Άδη στο Τρίκαστρο, την Κασσώπη κλπ, στα ολοκληρωμένα τουριστικά προγράμματα της περιοχής( μαθητικές εκδρομές, επισκέψεις, αγορές κλπ).

Οι παλιές κατασκηνώσεις των Αγίων Αποστόλων χρόνια περιμένουν την ανάπτυξή τους, αλλά αυτή δεν έρχεται. Ένα αθλητικό κέντρο, ένα εκπαιδευτικό κάμπινγκ, ένα εναλλακτικό πολιτιστικό κέντρο μπορούν να αποτελέσουν την αρχή αξιοποίησης μιας περιοχής με μοναδικό ανάγλυφο, διαδρομές, δάσος αιωνόβιων βελανιδιών και ελαιώνων και χάραξη μονοπατιών σε μοναδικές διαδρομές προς τη Λασκάρα, το Σκαφιδάκι, την Πωγωνίτσα, το Μάζωμα κλπ.

– Ανάδειξη Iαματικού τουρισμού. Τα ιαματικά λουτρά, πλήρως υποβαθμισμένα, υπολειτουργούν. Στα θετικά καταγράφεται η πρόσφατη έγκριση της μελέτης επέκτασης από την αρχαιολογία, εκκρεμεί βέβαια το πολύ σοβαρό ζήτημα της οριοθέτησης της προστατευόμενης περιοχής, για το οποίο απαιτούνται άμεσες ενέργειες.