O δευτερογενής τομέας παραγωγής βρίσκεται σε υπανάπτυξη, με πιο χαρακτηριστικό δείγμα την κατάσταση που επικρατεί στη ΒΙ.ΠΕ. (βιομηχανική περιοχή) Πρέβεζας, τόσο ως προς τις υποδομές της που παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψης, όσο και ως προς τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις, αφού πολλές από αυτές υπολειτουργούν και άλλες σταμάτησαν την λειτουργία τους. Σε συνδυασμό με τα λιμάνια Πρέβεζας, Ηγουμενίτσας και το αεροδρόμιο του Ακτίου, η ΒΙΠΕ μπορεί να μετατραπεί σε εμπορευματικό σταθμό logistics. Έχουν δημιουργηθεί μεγάλα προβλήματα στις επενδύσεις και αδειοδοτήσεις επιχειρήσεων από την ανυπαρξία έργων υποδομής, όπως τα έργα του βιολογικού καθαρισμού, της διευθέτησης ομβρίων, αποκομιδή σκουπιδιών, προσβάσεις, ύδρευση κλπ. Η ΕΤΒΑ αθετεί τα συμβόλαια και τις υποχρεώσεις της απέναντι στους επενδυτές, καθιστώντας ουσιαστικά αδύναμη, ασύμφορη και στα όρια της παρανομίας τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Η δημοτική αρχή θα διεκδικήσει άμεσα την τήρηση των υποχρεώσεων του φορέα για τα έργα υποδομής και ομαλής λειτουργίας της ΒΙΠΕ.

Ο Δήμος δεν μπορεί να παραμένει απλός θεατής της πλήρους αποβιομηχάνισης της περιοχής και της παραγωγικής απραξίας. Αντιθέτως, θα πρέπει να συνδιαμορφώσει με τους υπόλοιπους φορείς ένα πλαίσιο ανάπτυξης της περιοχής και να θεσμοθετήσει ένα όργανο παροχής πληροφοριών και στήριξης παραγωγικών πρωτοβουλιών, ειδικότερα σε νέους και νέες, αλλά και σε συλλογικές μορφές παραγωγής και δράσεις εξωστρεφειας. Επιπλέον, θα συμμετέχει στη δημιουργία κοινωνικών συνεταιρισμών κ κοινωνικών επιχειρήσεων μεταποίησης, αξιοποιώντας τα ποιοτικά τοπικά προιόντα του πρωτογενούς τομέα.

Θέσεις μας για τη μεταποίηση είναι:

– Στήριξη της λειτουργίας και δημιουργία παραγωγικών μονάδων, κυρίως μικρού μεγέθους και χαμηλής περιβαλλοντικής όχλησης, που θα αξιοποιούν τους ντόπιους πλουτοπαραγωγικούς πόρους. Η Πρέβεζα παλιότερα, πέραν του ενετικού της ελαιώνα ο οποίος χάθηκε, διέθετε μικρά ελαιοτριβεία μέσα στον ιστό της πόλης. Θα μπορούσε να λοιπόν να αξιοποιηθεί η παρακαταθήκη αυτή με τη δημιουργία «δρόμου της ελιάς» στο σύνολο του δήμου πια. Στη δράση θα μπορούσαν να ενταχθούν υφιστάμενες και νέες δομές, οι οποίες θα μπορούσαν να είναι και επισκέψιμες. Κάτι τέτοιο θα προωθούσε το προϊόν της ελιάς στις διάφορες μορφές της (βρώσιμη, λάδι, σαπούνι) ευρέως, ενώ θα μπορούσε να αποτελέσει και τουριστικό προϊόν.
– Στήριξη μονάδων επεξεργασίας – τυποποίησης και συσκευασίας προϊόντων του πρωτογενούς τομές ντόπιας παραγωγής, όπως γάλα, κρέας, αυγά, μέλι, ψάρια, λάδι, φρούτα, κηπευτικά κ.λ.π.
– Στήριξη των παραδοσιακών βιοτεχνικών μονάδων που παράγουν κυρίως για την τοπική ή ευρύτερη αγορά (έπιπλα, οικοδομικά υλικά, λαϊκή τέχνη κλπ)
– Σύζευξη φωτοβολταϊκής ηλεκτροπαραγωγής με οποιαδήποτε μορφή βιομηχανικής μεταποίησης
– Στήριξη και συμμετοχή στη δημιουργία, μέσω σύστασης ενεργειακής κοινότητας, μονάδων παραγωγής βιοαερίου, ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας, μέσα από καθετοποιημένες δράσεις του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα, με στόχο τη μείωση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων και την αξιοποίηση των παραγόμενων υγρών αποβλήτων, βιομάζας από υπολείμματα καλλιεργειών κλπ.