Η Πρέβεζα είναι μία πόλη με ελάχιστες πολιτιστικές υποδομές και ανυπαρξία οργανωμένων (θεσπισμένων) χώρων δημιουργικής έκφρασης και προβολής. Το παραπάνω εν τούτοις έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το ενδιαφέρον των ιδίων των ανθρώπων της γι’ αυτές – σε όλο το εύρος του δήμου είναι έκδηλη η ανάγκη του κόσμου για συμμετοχή και έκφραση μέσω κάποιας μορφής τέχνης, κάτι που αποτυπώνεται τόσο από το πλήθος των ομάδων που υπάρχουν, όσο και από τις αξιόλογες μεν, αποσπασματικές δε, πρωτοβουλίες που λαμβάνουν χώρα ανά διαστήματα.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη για τη χαρτογράφηση της πολιτιστικής και δημιουργικής βιομηχανίας στην Ελλάδα που ανατέθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού στο Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου, οι χώροι πολιτισμού στην Ήπειρο συνολικά είναι οι παρακάτω:

Φαίνεται ανάγλυφα ότι η Ήπειρος, παρότι πλούσια σε Μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, είναι θλιβερός ουραγός σε πάσης φύσεως πολιτιστικές υποδομές. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο η Πρέβεζα δεν θα μπορούσε να είναι εξαίρεση. Είναι όμως η μοναδική πόλη στην Ήπειρο που με ελάχιστα μέσα και υποστήριξη πραγματοποιεί κάθε χρόνο, πέραν των άλλων εκδηλώσεων φορέων και συλλόγων, δύο Διεθνή Φεστιβάλ – Το Χορωδιακό Φεστιβάλ που φέτος συμπληρώνει το 37ο έτος του, καθώς και το Preveza Jazz Festival που αισίως φτάνει στα 17 έτη. Παρά την ιδιαίτερη αξία και σημασία τους, αλλά και την αναγνωρισιμότητά τους διεθνώς, η παρούσα Δημοτική Αρχή στην ουσία απλώς παρακολουθεί την εξέλιξή τους και δείχνει να μην έχει κατανοήσει τη σημασία τους για τη ζωή της πόλης ή ακόμα και την πολύπλευρη προβολή της μέσω των διοργανώσεων αυτών.

Πέραν των παραπάνω φεστιβάλ, τα οποία εντάσσονται στη θερινή περίοδο της πόλης, το κυρίως Φεστιβάλ Πρέβεζας έχει καταλήξει να είναι ένα άθροισμα εκδηλώσεων περιοδευόντων θιάσων, χωρίς ενδιαφέρον και κυρίως χωρίς ποιότητα. Ακόμα δε και οι ελάχιστες καλές προσπάθειες χάνονται στην άνιση κατανομή θεαμάτων που εναλλάσσονται χωρίς καμία λογική και ιεράρχηση. Την ίδια στιγμή οι εκδηλώσεις σε Ωρωπό, Σαμψούντα, Ζάλογγο, Κανάλι, απλώς συντηρούνται, χωρίς κάποια ουσιαστική στήριξη και προβολή, αλλά και δίχως να υπάρχει κάποια σύνδεση με το φεστιβάλ Πρέβεζας.

Ταυτόχρονα και οι χώροι υποδοχής εκδηλώσεων πάσχουν. Ο βασικός χώρος είναι το Κηποθέατρο «Γιάννης Ρίτσος» που παλιώνει χωρίς ίχνος συντήρησης, ενώ εξακολουθεί να συνυπάρχει με το Θερινό Κινηματογράφο, ο οποίος «εθιμοτυπικά» πλέον δημοπρατείται κάθε χρόνο χωρίς αποτέλεσμα. Το παρήγορο είναι πως οι αρχαιολογικοί χώροι, χάρη στο ανοιχτό πνεύμα των εκπροσώπων της Αρχαιολογίας, φιλοξενούν κάποιες σημαντικές εκδηλώσεις, αντισταθμίζοντας την έλλειψη ιδανικών συνθηκών με το μυστήριο και το δέος που αποπνέουν οι χώροι. Την ίδια στιγμή ούτε νέος Δημοτικός χώρος πολιτισμού σχεδιάζεται, ούτε αναβάθμιση των υφιστάμενων προβλέπεται. Ταυτόχρονα και η «Όπερα του νερού» σταμάτησε και είναι αμφίβολο αν θα ξαναλειτουργήσει. Τα στρατόπεδα αν και θεσμοθετημένοι χώροι υποδοχής πολιτιστικών χρήσεων, παραμένουν ακόμα σε πλήρη εγκατάλειψη.

Κατά τη χειμερινή δε περίοδο τα πολιτιστικά δρώμενα που έχουν σχέση με το Δήμο είναι μάλλον ανύπαρκτα. Αν εξαιρέσουμε τις λιγοστές εκδηλώσεις του Δημοτικού Ωδείου και τα ευκαιριακά αφιερώματα (π.χ. Λάκης Παππάς) δεν υπάρχει δραστηριότητα άξια λόγου. Οι αξιόλογες εκδηλώσεις του «Φιλοσοφικού Καφενείου» διακόπηκαν άδοξα. Δεν υπάρχει Δημοτικός Κινηματογράφος, δεν υπάρχει ιδιωτικός κινηματογράφος και ευτυχώς παλεύει η Κινηματογραφική Λέσχη να κρατήσει τους φανατικούς με μια προβολή την εβδομάδα.
Στα θετικά μετρούν oι ζωντανές μεταδόσεις από τη Metropolitan Opera με τη συγκινητική συνεισφορά συμπατριώτη μας και την αρωγή του Δημοτικού Ωδείου, ενώ η μοναδική νέα για την Πρέβεζα εκδήλωση είναι το «Χριστουγεννιάτικο χωριό», η οποία όμως απέχει αρκετά ακόμα από το μπορεί να θεωρηθεί πώς επιτελεί το σκοπό της επάξια.
Η «εαρινή γιορτή των τεχνών» που έλαβε χώρα για δεύτερη χρονιά φέτος και θα μπορούσε να εξελιχθεί, δεν μπορεί να χρεωθεί στις προσπάθειες του Δήμου, είναι όμως από τις δράσεις που χρειάζονται πολύπλευρη βοήθεια και προώθηση.
Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις αποκτούν τα τελευταία χρόνια μια δική τους δυναμική χάρις στην αυτοοργάνωση και τον ενθουσιασμό των συμμετεχόντων. Είναι θετικό ότι ο Δήμος ενισχύει αυτές τις εκδηλώσεις στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων του.
Μια ομάδα ανθρώπων, με μεγάλη αγάπη και μεράκι για τη φωτογραφία, στηρίζει, χωρίς ουσιαστική βοήθεια, την λειτουργία της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ( ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ) πραγματοποιώντας πολυάριθμες Εκδηλώσεις, σεμινάρια και προβολές γύρω από τη φωτογραφία, τα οποία  πραγματοποιούνται στην αίθουσα της Ε.Φ.Ε. στο Κάστρο του Αγ. Ανδρέα, όπου λειτουργεί και τμήμα αρχαρίων.
Οι πολιτιστικές υποδομές της χειμερινής περιόδου ανήκουν σε προηγούμενες δεκαετίες. Το Πολιτιστικό Κέντρο, η Θεοφάνειος είναι οι μόνες αίθουσες συνάθροισης κοινού που διαχειρίζεται ο Δήμος και πληρούν στοιχειώδεις προϋποθέσεις. Παρουσιάζουν όμως πλείστα λειτουργικά προβλήματα, που η τρέχουσα δημοτική αρχή αρνήθηκε να αντιμετωπίσει.
Η Δημοτική Πινακοθήκη «Γιάννης Μόραλης» που άνοιξε το 2012 λειτουργεί περιστασιακά χωρίς μόνιμη έκθεση και με ασαφή προσανατολισμό.
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη στηρίζεται στις φιλότιμες προσπάθειες των υπαλλήλων και ασφυκτιά μην έχοντας δυνατότητα να δεχτεί αναγνωστικό κοινό, ενώ και το Ναυτικό Μουσείο δεν έχει καμία πολιτιστική λειτουργία.

Ο Δήμος της Πρέβεζας όμως έχει πλούσιο δυναμικό, τόσο από πλευράς των δημοτών και ντόπιων καλλιτεχνών, όσο και από άποψη πολιτιστικής κληρονομιάς, Αυτό που χρειάζεται είναι να βρεθούν άμεσα τρόποι ανάδειξης και αξιοποίησης. Προτείνουμε λοιπόν:

Δημιουργία πραγματικού Φεστιβάλ Πρέβεζας αξιώσεων με συγκεκριμένη χρονική διάρκεια (15 Ιουλίου- 15 Αυγούστου) που θα οργανώνει πολιτιστική επιτροπή του Δήμου, με καλλιτεχνικό υπεύθυνο εγνωσμένου κύρους, με σκοπό να αποτελέσει πόλο έλξης, όχι μόνο για ντόπιους, αλλά και γιατί όχι και για ξένους επισκέπτες. Το Φεστιβάλ θα γίνεται σε διάφορους χώρους (Κηποθέατρο, Κάστρο Παντοκράτορα κλπ.) Κυρίαρχες θα είναι οι εκδηλώσεις στο Ωδείο της Νικόπολης. Το πρόγραμμα θα ανακοινώνεται στις αρχές της χρονιάς θα κοινoποιείται στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα όπως ισχύει σε όλες τις πόλεις που επενδύουν και στον πολιτιστικό τουρισμό.
– Ένταξη και επέκταση του Καλοκαιρινού φεστιβάλ πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου στις τοπικές κοινότητες Ζαλόγγου και Λούρου, με παράλληλες ή ανεξάρτητες εκδηλώσεις.
– Επέκταση του Φεστιβάλ και σε άλλα χρονικά διαστήματα μέσα στη χρονιά (καθιέρωση Φεστιβάλ τεσσάρων εποχών) που θα τονώσει τη ζωή της πόλης πέραν των θερινών μηνών.
– Αξιοποίηση της πολιτιστικής «προίκας» της πόλης και της ιδιαίτερης ατμόσφαιρας της, που θα μπορούσε να την καταστήσει πόλο έλξης για τη διεξαγωγή σχετικών συνεδρίων / συμποσίων.
– Ενίσχυση του ρόλου του Δήμου στις συνδιοργανώσεις με Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ, Preveza Jazz Festival, Φωτογραφικά φεστιβάλ κλπ και αξιοποίηση των δυνατοτήτων για την προβολή του Δήμου σε διεθνές επίπεδο (επαφές με πρεσβείες κλπ.)
– Ενίσχυση των δορυφορικών μεταδόσεων από το Ωδείο Πρέβεζας παραστάσεων της Μετροπόλιταν Όπερας.
– Επέκταση και αναβάθμιση των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων. Η δράση αυτή θα συνεισφέρει στην τόνωση του εμπορίου, ενώ παράλληλα θα προσφέρει ποιοτικές εκδηλώσεις κυρίως για παιδιά.
– Αναβάθμιση εκδηλώσεων που έχουν καθιερωθεί στον Δήμο μας με κριτήριο πάντα την ποιότητα και την λαϊκή παράδοση (γιορτή σαρδέλας, φεστιβάλ παραδοσιακών χορών, κούλουμα κλπ).
– Στήριξη της λειτουργίας του Δημοτικού Ωδείου και της Φιλαρμονικής και σύνδεσή τους με τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης.
– Αναβάθμιση της Δημοτικής Ραδιοφωνίας. Θα ληφθούν μέτρα υποστήριξης και αναβάθμισης της λειτουργίας της με αναβάθμιση του προγράμματος, ενίσχυση του φορέα με το απαραίτητο προσωπικό, ειδικές θεματικές και ραδιοφωνικές συνεργασίες.
– Συνεχής συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς και σωματεία για την ενίσχυση και προβολή τους

– Συντήρηση και αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών (Πολιτιστικό Κέντρο, Θεοφάνειος Αίθουσα Τέχνης, Δημοτική Πινακοθήκη, Ναυτικό Μουσείο κλπ). Αναζήτηση χρηματοδότησης μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, καθώς και ένταξή τους σε προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης.
– Λειτουργία Κινηματογράφου σε μόνιμη βάση.
– Άμεση επίλυση του προβλήματος συνύπαρξης «Κηποθέατρου» και «Θερινού κινηματογράφου» με απομάκρυνση ενός εκ των δύο και συντήρηση και επέκταση του «Κηποθέατρου».
– Διεξαγωγή μελέτης για τη δημιουργία Μουσείου Πόλης.
– Διεκδίκηση χώρων για πολιτιστικές δραστηριότητες στα στρατόπεδα της πόλης
– Ενέργειες για την λειτουργία του Μουσείου Ζογγολόπουλου στην Καμαρίνα.

Ο χώρος της Νικόπολης, καλύπτοντας μια έκταση 15.000 τ.μ., αποτελεί έναν μοναδικό παράδειγμα μνημειακής κληρονομιάς στην Ελλάδα, το οποίο, με οργανωμένο σχεδιασμό, μπορεί να μετατραπεί σε πρότυπο αρχαιολογικό χώρο διεθνούς επιπέδου και να προσδώσει στην περιοχή της Πρέβεζας μια εξέχουσα θέση στον πολιτιστικό χάρτη της χώρας.

Τα τελευταία χρόνια γίνονται εκτεταμένες εργασίες με την καθοδήγηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων ιδιαίτερα στο Αρχαίο Θέατρο της Νικόπολης και της Κασσώπης. Έχοντας όμως την τύχη να είναι ελεύθερη από μεταγενέστερη οικοδομική επιβάρυνση, η Νικόπολη αποτελεί ένα ενιαίο πολεοδομικό συγκρότημα που μπορεί εύκολα να ανασκαφεί και, στη συνέχεια, να αναδειχθεί ως μέρος ενός εκτεταμένου αρχαιολογικού πάρκου. Τέλος, ως η πόλη που, μετά τη ναυμαχία του Ακτίου, ιδρύθηκε στο σημείο όπου συμβολικά γεννήθηκε η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, η Νικόπολη έχει τη δυνατότητα να αναδειχθεί σε μνημειακό τόπο με εμβληματική σημασία για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και την παγκόσμια ιστορία.

Σε αυτή τη μνημειακή αλυσίδα εντάσσεται ως αυτονόητη συνέχεια η πόλη της Πρέβεζας και κυρίως το ιστορικό της κέντρο, συμπληρώνοντας με αυτό τον τρόπο το πολιτισμικό πανόραμα μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Τα οφέλη για την τοπική κοινωνία από τη λειτουργική ανάδειξη του συνολικού πολιτιστικού αγαθού θα είναι, λοιπόν, πολλαπλά σε επίπεδο απασχόλησης και ανάπτυξης. Σ΄ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Πολιτιστικές Διαδρομές των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου». Άμεσα πρέπει ο Δήμος να διεκδικήσει ενεργό ρόλο στο πρόγραμμα, τη στιγμή που δύο από τα τέσσερα θέατρα της Διαδρομής, είναι στα όρια του Δήμου.

Παράλληλα η προσπάθεια για ένταξη της Νικόπολης στην UNESCO πρέπει να περάσει στο Δήμο. Η ένταξη των Φιλίππων, μιας περιοχής που πολύ αργότερα από τη Νικόπολη ήταν υποψήφια, μας δείχνει απλά ότι οι μέχρι σήμερα ενέργειες όσων έχουν ασχοληθεί ήταν τουλάχιστον άκαρπες. Και η ένταξη στην UNESCO ουσιαστικά είναι η ένταξη στους πιο αξιόλογους παγκόσμιους πολιτιστικούς τουριστικούς προορισμούς της Νικόπολης και κατ’ επέκταση της σημερινής Πρέβεζας.