Κοινή Ερώτηση για το Νοσοκομείο Πρέβεζας

Την παρακάτω Κοινή Ερώτηση για το Νοσοκομείο Πρέβεζας κατέθεσαν προς το προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας οι δημοτικοί σύμβουλοι Τάσος Αμάραντος, Ιωσήφ Στύλος (Ανάπτυξη Τώρα), Θανάσης Ανωγιάτης, Βασίλης Κωστούλας (Στροφή στο Μέλλον) και Κοσμάς Κορωναίος (Δημοτική Συνεργασία):

Πέρασαν πάνω από δύο χρόνια από την έναρξη της πανδημίας και το Νοσοκομείο της Πρέβεζας σήκωσε ένα τεράστιο βάρος περιθάλποντας επείγοντα και χρόνια παθολογικά και χειρουργικά περιστατικά, θεραπεύοντας ασθενείς με COVID-19 και αναλαμβάνοντας το μεγαλύτερο μερίδιο της εμβολιαστικής κάλυψης του γενικού πληθυσμού.

Αποδείχθηκε λοιπόν με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο πως αυτό το πληγωμένο από την ΥΠΟ στελέχωση και ΥΠΟ χρηματοδότηση Νοσοκομείο με τις άθλιες υποδομές προστάτευσε επαρκώς υγειονομικά την Τοπική κοινωνία και αποτέλεσε το αποκούμπι της σε αυτή την πρωτόγνωρη περίοδο δοκιμασίας.

Όμως ποια ήταν η συνδρομή της Δημοτικής Αρχής και των πολιτικών παραγόντων της περιοχής στον αγώνα αυτό;

Ας θυμηθούμε πως στις 12 Οκτωβρίου 2020, σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με την συμμετοχή όλων των θεσμικών παραγόντων του νομού της Πρέβεζας και με τις απόψεις που είχαν ακουστεί και κατατεθεί, αναδείχτηκε η ξεκάθαρη ανάγκη και η σύσσωμη επιθυμία των πολιτών για την δημιουργία νέου Δημόσιου Νοσοκομείου στην περιφερειακή ενότητά μας.

Στα πλαίσια αυτά και μέσα από ένα συνολικό σκεπτικό είχαν αποφασιστεί κάποιες δράσεις, με σημαντικότερη την συγκρότηση Επιτροπής αποτελούμενη από Βουλευτές, Αντιπεριφερειάρχη, Δημάρχους του Νομού και τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Νομού Πρέβεζας, η οποία με την συνδρομή των περιφερειακών και δημοτικών παρατάξεων θα οργανώσει συναντήσεις και παρεμβάσεις τόσο στην 6η ΥΠΕ όσο και στα Υπουργεία Υγείας, και Οικονομικών, αλλά και σε οποιονδήποτε άλλο φορέα θα μπορούσε να συνδράμει στα δίκαια αιτήματά μας.

Πέρασε σχεδόν ενάμιση χρόνος από τότε και δεν υπάρχει καμμιά ενημέρωση για την λειτουργία της Επιτροπής αλλά και των τυχόν αποτελεσμάτων που επέτυχε.

Δεδομένου πως βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή αναφορικά με την διαμόρφωση του νέου χάρτη υγείας με ορατό τον κίνδυνο υποβάθμισης του Νοσοκομείου μας, ερωτάται η Δημοτική Αρχή, η οποία ουσιαστικά συντονίζει την επιτροπή, και έχει συμμετάσχει στις όποιες επαφές έχουν πραγματοποιηθεί:

1. Υπάρχει πρόθεση από το Υπουργείο για την ανέγερση Νέου Νοσοκομείου

2. Σε τι βαθμό το έργο αποτελεί προτεραιότητα για την ηγεσία του Υπουργείου;

3. Έχει προβεί σε προτάσεις για την αξιοποίηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, δεδομένου ότι οι επενδύσεις στην Υγεία αποτελούν πυλώνα χρηματοδότησης, ενώ πληροί τις απαιτούμενες προδιαγραφές, μιας και είναι ένα αναγκαίο δημόσιο έργο;

4. Υπάρχει ενημέρωση για τον ρόλο του Νοσοκομείου στο νέο χάρτη Υγείας;

5. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί ώστε να ανακτήσει τον χαμένο χρόνο.

Οι ερωτώντες Δημοτικοί Σύμβουλοι

Αναστάσιος Αμάραντος

Αθανάσιος Ανωγιάτης

Κοσμάς Κορωναίος

Βασίλης Κωστούλας

Ιωσήφ Στύλος