Θέσεις για το Λιμάνι της Πρέβεζας

Το μεγάλο ζήτημα του Λιμανιού της Πρέβεζας μας συζητήθηκε σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας.

Αναμφίβολα πρόκειται για ένα θέμα ζωτικό για το παρόν και το μέλλον της πόλης.

Η παράταξή μας πιστή στις αρχές της υπερασπίστηκε τις προγραμματικές δεσμεύσεις, τις οποίες είχαμε έγκαιρα καταθέσει από το 2019 στην κρίση των Πρεβεζάνων Πολιτών (https://www.strofistomellon.gr/port/ ).

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι διότι το σώμα ομόφωνα κατέληξε σε συμφωνία τεσσάρων σημείων για το Λιμάνι, τα οποία σημεία αποτελούν και προγραμματικές προτάσεις της παράταξής μας, τις οποίες και καταθέτουμε παρακάτω, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις συνεργειών και αποδοτικής λειτουργίας του Λιμανιού.

Γράφαμε λοιπόν τον Μάρτιο του 2019:

«Θεωρούμε ότι το Λιμάνι της Πρέβεζας είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο για τον Δήμο. Στόχος μας είναι η διατήρηση και επέκταση των τριών δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται εκεί. Τουριστική, εμπορική και αλιευτική δραστηριότητα αποφέρουν οικονομικά και κοινωνικά οφέλη στην τοπική κοινωνία.

Επιδίωξή μας είναι η ολοκλήρωση του master plan του λιμανιού όσο το δυνατόν γρηγορότερα και όσο το δυνατόν πληρέστερα, ώστε να προβλέπει:

  • Εμπορική δραστηριότητα σε όλο το μήκος της ανατολικής προβλήτας, περίπου 380 m, η οποία θα πρέπει να κατασκευαστεί άμεσα.
  • Άρση απαγόρευσης κατάπλου στην δυτική προβλήτα, η οποία θα χρησιμοποιείται από μικρά κρουαζιερόπλοια, και μεγάλα τουριστικά σκάφη.
  • Δημιουργία σταθμού υποδοχής κρουαζιέρας και χρήση της νότιας προβλήτας για τον σκοπό αυτό.
  • Εκσυγχρονισμός του εξοπλισμού του εμπορικού λιμένα με νέα μέσα (φυσούνες, κοχλίες, κλπ) ώστε η λειτουργία του να μην παρενοχλεί τις άλλες λειτουργίες του λιμανιού.
  • Κατασκευή κτηρίου Λιμεναρχείου μέσα στο λιμάνι όπου είναι και ο φυσικός του χώρος.
  • Μέχρι την ολοκλήρωση της κατασκευής της ανατολικής προβλήτας η εμπορική δραστηριότητα θα αναπτύσσεται στην νότια προβλήτα την οποία θα μοιράζεται περιστασιακά με τα κρουαζιερόπλοια.»

 Για όποιον ενδιαφέρεται το σύνολο των θέσεων της παράταξης για το Δήμο μας εξακολουθούν να είναι διαθέσιμες και στην ιστοσελίδα μας https://www.strofistomellon.gr/

Αποδεικνύεται λοιπόν για μια ακόμη φορά πως ο πολιτικός διάλογος που διεξάγεται μέσα από προγραμματικές θέσεις και επιχειρήματα εξασφαλίζει διαφάνεια και αντικειμενικότητα, θέτοντας στην κρίση των πολιτών τις πραγματικές θέσεις των παρατάξεων για τα κρίσιμα ζητήματα του Δήμου μας.

Θεωρούμε τέλος πως η συζήτηση για το Λιμάνι μόλις άνοιξε και θα πρέπει να συνεχιστεί, συμπεριλαμβάνοντας όμως το σύνολο του Παραλιακού μετώπου, η οποία και θα αντιμετωπίσει τις υφιστάμενες παθογένειες και θα διαμορφώσει μια Ολιστική Αναπτυξιακή πρόταση για το ομορφότερο κομμάτι και ατού της πόλης μας, διασφαλίζοντας ένα καλύτερο Παρόν και Μέλλον για τις σημερινές και επόμενες γενιές.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης «Στροφής στο Μέλλον»

Ευκλείδης Φονταράς

Βασίλης Κωστούλας

Αθανάσιος Ανωγιάτης

Παναγιώτης Λελοβίτης