Ο Δήμος Πρέβεζας μπαίνει σε μια μεγάλη οικονομική περιπέτεια

Mετά από τρία σχεδόν χρόνια, στις 29/7/2022 ανακηρύχθηκε ο ανάδοχος για το έργο (της αντικατάστασης του οδοφωτισμού με led στον Δήμο Πρέβεζας, και συγκεκριμένα η ένωση εταιριών INTRAKAT – OMEXOM, μετά από απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου, με ποσοστό έκπτωσης το πενιχρό 3,15%. Η οικονομική προσφορά της ανέρχεται σε 8.674.064,095 €, όταν ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 8.956.139,32 € (οι τιμές με ΦΠΑ).

Η παράταξή μας έχει πολλές φορές καταθέσει την αντίθεσή της στο συγκεκριμένο έργο το οποίο, έχουμε αποδείξει στο παρελθόν με συγκεκριμένα στοιχεία ((π.χ. κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, πραγματικές δαπάνες οδοφωτισμού), θα επιφέρει μεγάλη επιβάρυνση στα ανταποδοτικά τέλη των Δημοτών μας, για εξαιρετικά μεγάλο χρονικό διάστημα (12 έτη) δεσμεύοντας ταυτόχρονα τις τρείς επόμενες Δημοτικές Αρχές.

Το ιδιαίτερα πενιχρό δε ποσοστό έκπτωσης που προσφέρθηκε, μας δικαιώνει ακόμη περισσότερο μιας και έρχεται να διαψεύσει τις προσδοκίες που καλλιεργούνταν από την Δημοτική Αρχή αλλά και την Περιφέρεια Ηπείρου, περί συμμετοχής πολλών εταιριών, μεγάλου ανταγωνισμού και ποσοστού έκπτωσης της τάξης άνω του 50% για το συγκεκριμένο έργο.

Επίσης το γεγονός πως, σύμφωνα και με δήλωση του περιφερειάρχη Ηπείρου, ο εργολάβος για το Δήμο Πρέβεζας, θα παραλάβει ένα ιδιαίτερα ελκυστικό έργο, μιας και τα τελευταία χρόνια, από τους 8100 περίπου λαμπτήρες που αφορά το έργο στο σύνολό του, πολλοί από αυτούς έχουν ήδη αντικατασταθεί με  LED, δεν αποτυπώνεται σε καμία περίπτωση στην προσφορά του αναδόχου που ήταν άλλωστε και ο μοναδικός συμμετέχων στο διαγωνισμό, αποτελεί δείγμα της αποτυχίας της διαδικασίας.

Το συμπέρασμα από όλα αυτά είναι πως ο Δήμος Πρέβεζας μπαίνει σε μια μεγάλη οικονομική περιπέτεια για την επόμενη δωδεκαετία και περιμένουμε άμεση ενημέρωση από την Δημοτική Αρχή που θα παρουσιάσει αναλυτικά τόσο στις Δημοτικές παρατάξεις όσο κυρίως στους Δημότες τα αποτελέσματα των επιλογών της,

Θεωρούμε δεδομένο πως στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να συζητηθεί διεξοδικά και ουσιαστικά το θέμα.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης «Στροφής στο Μέλλον»

Ευκλείδης Φονταράς

Βασίλης Κωστούλας

Αθανάσιος Ανωγιάτης

Παναγιώτης Λελοβίτης