Στροφή στο Μέλλον για οδικούς άξονες: “Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη λοιπόν παύει να είναι σύμπτωση”

Στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πρέβεζας η Δημοτική μας παράταξη, μέσω του Δημοτικού Συμβούλου Θανάση Ανωγιάτη, έθεσε το μείζον θέμα της άρσης της οδικής απομόνωσης της Πρέβεζας, με αφορμή την απόφαση του Υπουργείου να λύσει την σύμβαση της μελέτης «Μελέτη βελτίωσης κυκλοφοριακών συνθηκών στην παραλιακή Ε.Ο Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας από κόμβο Παντοκράτορα μέχρι Διασταύρωση με Ε.Ο. 21», 15 έτη μετά από την ανάθεσή της, το 2007.

Κάτι ανάλογο συνέβη και με την μελέτη σύνδεσης της Ιόνιας Οδού με την Πρέβεζα από κόμβο Καμπής της Ιόνιας οδού μέχρι κόμβου Ζέφυρο Π.Ε. Πρέβεζας, όπου τη μελέτη ανέλαβε να ολοκληρώσει η Περιφέρει Ηπείρου, μιας και τα 15 έτη που διήρκησε η ανάθεσή της από το Υπουργείο, δεν ήταν αρκετά για την ολοκλήρωσή της.

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη λοιπόν παύει να είναι σύμπτωση.

Φαίνεται πως οι μελέτες που αφορούν την πολύπαθη Πρέβεζα, όσα χρόνια και αν περάσουν, δυσκολεύονται για κάποιο περίεργο λόγο να ωριμάσουν και τελικά εγκαταλείπονται από το Υπουργείο.

Η παράταξή μας, μετά τις παραπάνω εξελίξεις, αγωνιά ιδιαίτερα για το αναπτυξιακό μέλλον της Πρέβεζας, γιατί θεωρεί πως η άρση της Συγκοινωνιακής απομόνωσής της είναι κομβικής σημασίας για το μέλλον όλης της περιοχής. Ιδίως το παραλιακό μέτωπο Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας, θα πρέπει να τονιστεί πως με την ολοκλήρωση του Άξονα Άκτιο – Αμβρακία, αλλά και τη Νέα είσοδο της πόλης της Πρέβεζας, θα δεχτεί μεγάλο συγκοινωνιακό φόρτο που θα είναι πολύ δύσκολα διαχειρίσιμος με τα σημερινά δεδομένα, με προφανή συνέπεια μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα, τόσο τοπικά όσο και περιφερειακά.

Πιστεύουμε πως αποτελεί υποχρέωση των θεσμικών φορέων της περιοχής να κινηθούν εντατικά προς την διευθέτηση της ολοκλήρωσης τουλάχιστον των εκκρεμών μελετών, ώστε να υπάρχει ελπίδα να ενταχθούν σε κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο σύντομα.

Πρέπει λοιπόν άμεσα στο Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας να γίνει εκτενής ενημέρωση του Σώματος από τη Δημοτική Αρχή, αλλά και από την περιφέρεια Ηπείρου, αναφορικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αλλά και για τις ενέργειες που προγραμματίζονται και να ληφθούν αποφάσεις ισχυροποίησης της διαδικασίας ολοκλήρωσης των μελετών.

Καλούμε λοιπόν τη Δημοτική Αρχή να πάρει, έστω και την ύστατη στιγμή, πρωτοβουλίες για την δρομολόγηση λύσεων σχετικά με το μεγάλο αυτό θέμα.

 

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης «Στροφής στο Μέλλον»

Ευκλείδης Φονταράς

Βασίλης Κωστούλας

Αθανάσιος Ανωγιάτης

Παναγιώτης Λελοβίτης