Μεγάλη πολιτική δικαίωση για την παράταξή μας η απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα των διατάξεων των νόμων Θεοδωρικάκου

Δημοσιεύτηκε στις 2.12.2022, η απόφαση 2377/2022 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αντισυνταγματικότητα των διατάξεων των νόμων Θεοδωρικάκου (ν. 4623/2019 και 4625/2019), του καλοκαιριού του 2019 που άλλαζαν τη σύνθεση των Οικονομικών Επιτροπών και των Επιτροπών Ποιότητας Ζωής των ΟΤΑ, υπέρ της πλειοψηφίας και ταυτόχρονα μεταβίβαζαν σοβαρές αρμοδιότητες, που παραδοσιακά ασκούσαν τα Δημοτικά Συμβούλια, σε αυτές τις επιτροπές.

Η απόφαση αυτή αποτελεί για την παράταξή μας μια μεγάλη πολιτική δικαίωση, αφού το ΣτΕ με σαφή τρόπο αναγνωρίζει πως ο συγκεκριμένος νόμος είναι προδήλως αντιδημοκρατικός και αντισυνταγματικός και παραβιάζει εκ των υστέρων, κατάφωρα, την εκφρασθείσα βούληση των ψηφοφόρων στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου του 2019, όπως άλλωστε πολλές φορές έχουμε καταγγείλει στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η επίσημη ανακοίνωση – περίληψη της απόφασης του ΣτΕ δημιουργεί ένα νέο τοπίο στην αυτοδιοίκηση και είναι άμεσα εκτελεστή.

Η παράταξή μας λοιπόν, με σεβασμό στο θεσμικό πλαίσιο και τη συνταγματική τάξη, δεν θα συμμετάσχει εφ’ εξής στις συνεδριάσεις των οργάνων αυτών, μέχρις ότου αποκατασταθεί η νόμιμη συγκρότηση και λειτουργία τους.

Έχοντας πάντα ως γνώμονα την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου Πρέβεζας, καλούμε την Δημοτική Αρχή άμεσα να εναρμονίσει τις ενέργειές της με την απόφαση του ΣτΕ, και να μην προχωρήσει στην έκδοση αποφάσεων από τα εν λόγω όργανα, τα οποία με τη σημερινή τους σύσταση πάσχουν και υπάρχει κίνδυνος να ακυρωθούν οι αποφάσεις τους, είτε κατόπιν προσφυγής, είτε κατόπιν άσκησης ελέγχου νομιμότητας.

Μέχρι την επαναφορά της συγκρότησης της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Πρέβεζας και της επιτροπής ποιότητας ζωής του Δήμου, σύμφωνα με τη θέληση των εκλογέων, όπως αυτή εκφράσθηκε στις Αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 βάσει του νόμου ν. 4555/2018, καλούμε την Δημοτική Αρχή τα θέματα των επιτροπών αυτών  να παραπέμπονται προς λήψη αποφάσεων στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Καλούμε όλες τις παρατάξεις της Αντιπολίτευσης, στην υιοθέτηση κοινής πολιτικής στάσης στις Επιτροπές του Δήμου, ώστε να ασκηθεί ισχυρή πίεση στην Δημοτική Αρχή, για να αναγκαστεί να ακολουθήσει το δρόμο της νομιμότητας και της συνταγματικής τάξης.

 

Πρέβεζα 9/12/2022

 

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της «Στροφής στο Μέλλον»

 

Ευκλείδης Φονταράς

Βασίλης Κωστούλας

Αθανάσιος Ανωγιάτης

Παναγιώτης Λελοβίτης