ΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΛΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗΣ

ΠΡΕΒΕΖΑ 10/10/2019

ΠΡΟΣ: Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας.

Παρακαλούμε όπως στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τεθεί προς έγκριση το ψήφισμα που ακολουθεί.

ΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΛΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗΣ

Πριν από δύο σχεδόν χρόνια καθιερώθηκε με τον «Κλεισθένη» η απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα αποτύπωσης της λαϊκής βούλησης στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Πράγμα που σημαίνει πως απολύτως και αδιαμεσολάβητα, αναλογικά με το ποσοστό τους θα εκπροσωπούνται οι παρατάξεις στα Δημοτικά Συμβούλια. Ένα βήμα εκδημοκρατισμού και και βαθέματος της δημοκρατικής εκπροσώπησης που αποτελούσε πάγιο αίτημα του προοδευτικού κόσμου για δεκαετίες.

Μια τέτοια αναλογική σύνθεση παροτρύνει τις παρατάξεις και τους εκλεγμένους σε λογικές συλλειτουργίας και συναπόφασης και ωριμάζει τις κοινωνικές συνειδήσεις και συνθήκες.

Στα μέσα καλοκαιριού η κυβέρνηση της Ν.Δ. με τον νόμο για την «κυβερνησιμότητα δήμων και περιφερειών» δια χειρός του κ. Θεοδωρικάκου, κατάργησε στην ουσία την αναλογικότητα της εκπροσώπησης ορίζοντας δύο επιτροπές, οικονομικών και ποιότητας ζωής, (στις οποίες αναφέρονται τα περισσότερα και σοβαρότερα θέματα που απασχολούν ένα δήμο), στις οποίες υποχρεωτικά και καθόλου αναλογικά η παράταξη του δημάρχου θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία. Το δε Δημοτικό Συμβούλιο απλώς θα ενημερώνεται για τις αποφάσεις αυτών των επιτροπών.

Συνέπειες αυτών είναι:
1. Απονευρώνεται από ουσιαστικής και αποφασιστικής σημασίας αρμοδιότητες το εκλεγμένο από συμπολίτες μας Δημοτικό Συμβούλιο, και οι εκλεγμένοι καθίστανται απλά ενημερούμενοι σειράς αποφάσεων που παίρνονται σε δύο μη αναλογικά εκλεγμένες επιτροπές.
2. Πάμε σε ένα άνευ προηγουμένου και απόλυτα δημαρχοκεντρικό τρόπο διοίκησης του Δήμου, όταν η αντιπολίτευση δεν μπορεί να ελέγχει και να ασκεί κριτική ακόμη και αν προτάσεις ή θέσεις της βρίσκουν σύμφωνη την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου.
3. Παραχαράσεται βίαια η αποτύπωση της λαϊκής βούλησης εκ των υστέρων.
4. Καλλιεργείται ένα κλίμα σκεπτικισμού και αποθάρρυνσης της εκπροσώπησης, πράγμα που βρίσκεται στον αντίποδα της δημοκρατικής και εύρυθμης πολιτειακής λογικής. Η δημοκρατία θέλει βάθεμα, όχι υποβολιμαία πισωγυρίσματα για ικανοποίηση της εξουσιολαγνείας μας.
5. Αποτρέπεται η αναγκαιότητα σύνθεσης και συλλειτουργίας στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Πρόκειται για μία ευθεία, βλαπτική και εκ των υστέρων επέμβαση, πραξικοπηματικού τύπου, πάνω στα αποτελέσματα των τελευταίων αυτοδιοικητικών εκλογών, για μια πρωτοφανή παραχάραξη της αποτύπωσης της λαϊκής βούλησης που κινείται στα όρια του νόμιμου και σίγουρα έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όρια του πολιτικά ηθικού, την οποία αποδοκιμάζουμε και καταδικάζουμε απερίφραστα.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης

ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ