ΝΕΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ

Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με το Νοσοκομείο Πρέβεζας επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά την πλήρη αδυναμία της κυβερνητικής πολιτικής, να δώσει ουσιαστικές και μακράς πνοής λύσεις – προς όφελος των πολιτών -στα οξύτατα προβλήματα του Νοσοκομείου μας.

Το Νοσοκομείο της Πρέβεζας αποτελεί για 50 περίπου έτη το σοβαρότερο φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας, του λαού του νομού Πρέβεζας αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Παρά τις ελλείψεις και τις αδυναμίες, που διαχρονικά παρουσίασε, κατόρθωσε χάρη στην σκληρή δουλειά του προσωπικού του, να σταθεί στο ύψος των βασικών αναγκών του πληθυσμού της περιοχής μας. Δυστυχώς το Νοσοκομείο μας επί σειρά ετών δεν είχε ένα σαφή σχεδιασμό και προοπτική ανάπτυξης, όπως και πολλά άλλα επαρχιακά Νοσοκομεία. Συνυπολογίζοντας πως ο ρυθμός  χρηματοδότησής του , στελέχωσής  του και εξοπλισμού  του  υστερούσε, σε σχέση με τις διαρκώς  αυξανόμενες απαιτήσεις υπηρεσιών υγείας της τοπικής κοινωνίας για ποιοτική περίθαλψη, οι οποίες εξελίσσονται με καταιγιστικούς ρυθμούς, με τις ανωτέρω συνθήκες είναι δύσκολο να εξυπηρετηθούν, με αποτέλεσμα ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού να αναζητά δικαιολογημένα βοήθεια σε μεγαλύτερα νοσοκομεία της περιοχής και των μεγαλουπόλεων δημιουργώντας μια ιδιότυπη Ιατρική μετανάστευση η οποία αποτελεί μια τεράστια οικονομική και κοινωνική αιμορραγία για την τοπική κοινωνία.

Είναι φανερό πλέον ότι οι υπάρχουσες κτιριακές υποδομές του Νοσοκομείο Πρέβεζας δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις διευρυμένες ανάγκες υπηρεσιών περίθαλψης των κατοίκων της Πρέβεζας αλλά και της ευρύτερης  περιοχής. Υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα στις υποδομές του και στην χωροταξία του τα οποία καθιστούν ασύμφορη οποιαδήποτε σκέψη ανακατασκευής του.

Σε αυτό που όλοι συμφωνούμε, είναι πως υπάρχει η άμεση και επιτακτική ανάγκη για την ανέγερση  και λειτουργία ενός νέου Δημόσιου Νοσοκομείου, ενταγμένου στο Ε.Σ.Υ., στη περιοχή μας, πλήρως στελεχωμένου και επαρκώς εξοπλισμένου που θα εξυπηρετήσει τις σημερινές αλλά και μελλοντικές υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού της περιοχής.

Δυστυχώς από τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, αναδείχτηκε η παντελής έλλειψη στρατηγικής και σχεδίου γύρω από το συγκεκριμένο θέμα. Αντίθετα, για μια ακόμη φορά, προφανώς για να δικαιολογηθεί η απουσία αφηγήματος, υπήρξε εμμονή στην παρελθοντολογία και στην κατασκευή «βολικών ενόχων» ως αποδιοπομπαίων τράγων, ώστε να αποπροσανατολιστεί η συζήτηση από την προφανή ανυπαρξία λύσεων. Η αλήθεια είναι πως ακόμη και σήμερα πολλοί δεν έχουν αντιληφθεί την λανθασμένη στρατηγική που ακολουθήθηκε τόσα χρόνια γύρω από την διεκδίκηση της κατασκευής νέου Νοσοκομείου, παρά τα μηδενικά αποτελέσματα της.

Ακόμη και σήμερα αδυνατούν να αποδεχθούν το αυτονόητο και ορθολογικό, το οποίο στις όμορες περιοχές μας, απέφερε απτά αποτελέσματα για τις τοπικές κοινωνίες. Οι Λευκάδιοι, Θεσπρωτοί και Γιαννιώτες γείτονές μας, αφού εξασφάλισαν έγκαιρα τις απαραίτητες πιστώσεις (από τον κρατικό προϋπολογισμό) για τη χρηματοδότηση των μελετών για τα Νοσηλευτικά τους ιδρύματα, είχαν όλη τη δυνατότητα να τα εντάξουν την κατάλληλη στιγμή στις ανάλογες χρηματοδοτικές διαδικασίες (Ε.Σ.Π.Α., INTERREG ) και σήμερα οι πολίτες των περιοχών τους να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες του ανακατασκευασμένου Νοσοκομείου Φιλιατών, του Τ.Ε.Π. Ηγουμενίτσας, του νέου και υπερσύγχρονου Νοσοκομείου Λευκάδας, του νέου Πενταόροφου κτιρίου του Π.Γ.Ν.Ι. και της Μονάδας Απεξάρτησης του Γ. Ν. Ι. Χ’’Κώστα.

Θα πρέπει λοιπόν να γίνει κατανοητό ότι όλες οι ενέργειες από εδώ και πέρα που συνδέονται με την κατασκευή του Νέου Νοσοκομείου, σκοπό στον οποίο θα συστρατευθούν όλοι οι φορείς και συλλογικότητες της περιοχής, θα πρέπει να υπηρετούν συγκεκριμένο σχέδιο διεκδίκησης, με ειλικρινή αγωνία, με αγωνιώδη αναζήτηση πηγών χρηματοδότησης και με ολοκληρωμένη μελέτη και όχι απλά διεκπεραιωτικές ενέργειες.

Θεωρούμε ότι είναι πλέον χρέος των πολιτών του νομού μας , των φορέων και των εκπροσώπων του νομού, καθώς και των πολιτικών κομμάτων και κινήσεων, να διεκδικήσουν την ανέγερση ενός νέου νοσοκομείου στη περιοχή μας. Ταυτόχρονα θα πρέπει άμεσα να ενισχυθεί το υπάρχον Νοσοκομείο τόσο σε Ιατρικό και λοιπό προσωπικό όσο και σε Ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό για είναι σε θέση να καλύψει, τις αυξημένες υγειονομικές ανάγκες των πολιτών της περιοχής μας.

Αξίζει να δημιουργήσουμε ένα νοσοκομείο που θα καλύψει τις ανάγκες μας και τις ανάγκες των παιδιών μας

Πρέβεζα 13/10/2020

 

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της «Στροφής στο Μέλλον»