“Ας μη κοροϊδεύμαστε…” – Σοβαρές αιχμές για τις “προφορικές συμφωνίες” του Δημάρχου για Ψηφιακό Συνέδριο και 3on3

Για ακόμη μία φορά σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας, ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος απαντώντας σε ερωτήσεις συμβούλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, φανέρωσε μία δική του αυτοδιοικητική πραγματικότητα, που έχει να κάνει με ένα “παράλληλο σύμπαν” για λειτουργία της αυτοδιοίκησης, η οποία μπερδεύει την επικοινωνία με την ουσία και την στοχοθεσία διάθεσης των χρημάτων των δημοτών, που δεν είναι χρήματα ενός “μαγαζιού”, αλλά χρήματα ενός Δήμου.

Η ατάκα του δημοτικού συμβούλου της “Στροφής στο Μέλλον” Θανάση Ανωγιάτη “ας μην κοροϊδεύμαστε…” αντικατοπτρίζει και το κλίμα της συζήτησης, με αφορμή την ερώτηση του συμβούλου της “Ανάπτυξης Τώρα” Τάσου Αμάραντου στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, σχετικά με τις προφορικές συμφωνίες του Δημάρχου με ιδιωτικές εταιρείες για το Ψηφιακό Συνέδριο στο Μονολίθι και το 3on3 στο αλιευτικό καταφύγιο, που φαίνεται ξεκάθαρα από τα όσα συζητήθηκαν πως είχαν προηγηθεί των αναθέσεων.

Για το θέμα πραγματοποιήθηκε η παρακάτω συζήτηση:

Τάσος Αμάραντος (“Ανάπτυξη Τώρα”): “Θα θέλαμε να θέσουμε ένα θεμελιώδες ζήτημα δημοκρατικής λειτουργίας. Παρατηρείται το φαινόμενο ο κ. Δήμαρχος να συμφωνεί με εταιρείες για να γίνει κάτι στην πόλη μας, όπως π.χ. το 3on3 στο αλιευτικό καταφύγιο, το συνέδριο στο Μονολίθι κ.α. Να κάνετε δηλαδή πρώτα τις συμφωνίες και εκ των υστέρων να έρχονται αυτά τα θέματα προς ψήφιση στην οικονομική επιτροπή, στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο ή στο δημοτικό συμβούλιο. Πιστεύετε ότι εμείς είμαστε διακοσμητικοί εδώ; Και καλά εμείς που είμαστε αντιπολίτευση. Οι δικοί σας σύμβουλοι συμφωνούν με αυτή την πρακτική που εκθέτει τους ίδιους πρώτα απ’ όλα;”

Νίκος Γεωργάκος (Δήμαρχος Πρέβεζας): “Έχουν ακουστεί πολλά περί αναθέσεων και εταιρειών, ότι κανονίζουμε από πριν και είστε διακοσμητικά στοιχεία… Δεν είστε κανένα διακοσμητικό στοιχείο. Για το ψηφιακό συνέδριο σας είχα ενημερώσει πολύ πιο νωρίς. Είχαμε ξεκινήσει να το κάνουμε πέρυσι. Η εταιρεία που βρίσκουμε είναι με το ελάχιστο τίμημα για ένα τέτοιο συνέδριο, που υπάρχουν πέντε αιγίδες και τέσσερα Υπουργεία. Ο Δήμος κάνει τις ενέργειες για να πείσει τους ομιλητές. Τα χρήματα ερχονται σε μία απόφαση, η οποία αν δεν ήταν σωστή δε θα πληρωνόταν. Γι’ αυτό μη λέτε ότι κλείνουμε και δίνουμε μετά τα χρήματα. Το περισσότερο βάρος το έχει ο Δήμος γιατί πρέπει να πείσουμε τους ομιλητές από όλες τις παρατάξεις. Τα ψηφιακά θέματα είναι το Α και το Ω αυτή την περίοδο. Αντί να φωνάξετε και να πείτε ότι στην Πρέβεζα θα γίνει το πρώτο ψηφιακό συνέδριο με τόσο μεγάλη επισκεψιμότητα, ψάχνουμε να δούμε πως δώσαμε τα χρήματα στην εταιρεία…

Αν ήταν κάτι λάθος δε θα πληρωνόταν. Υπάρχουν διαδικασίες που δεν μπορείς να ακυρώσεις. Θα λάβετε και τις προσκλήσεις.

Για το 3on3. Είναι μία διοργάνωση της FIBA, με ομάδες που έρχονται στην πόλη της Πρέβεζας. Τέσσερις ομάδες ΑΜΕΑ έχουν έρθει στα ξενοδοχεία. Ο πρεσβευτής του αθλήματος κ. Μιχάλης Κακιούζης δε φανταζόμουν ποτέ ότι θα έρθει και θα γίνει κάτι τέτοιο. Βλέπω στα ΜΜΕ και στα social media από αξιόλογους δικηγόρους της πόλης ότι ο Δήμος έκανε “αρπαχτή”. Σε ποιον μιλάνε και ποιον βρίζουν για τέτοιες εκδηλώσεις; Ίσα-ίσα με τον Αντιπεριφερειάρχη αγκαλιάσαμε κάτι τέτοιο. Δε νομίζω ένα χρόνο πριν να ετοιμάζεσαι για να χρειάζεται να στήσεις τη διοργάνωση. Όλα είναι στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Όχι να πετάνε “ρουκέτες” για “αρπαχτές”, αλλά να στηρίζουν τέτοιες προσπάθειες. Όπως τις στήριξε και η Νικόπολη και τα ΜΜΕ και όλη η Ελλάδα. Και όχι ιδιωτικές εταιρείες. Να ψάχνουν καλύτερα. Το ένα πόδι η δημοτική αρχή το έχει στην εξωστρέφεια και το άλλο στην καθημερινότητα. Είτε το θέλετε ή όχι σε πολλούς δεν τους αρέσει αυτό. Δεν βλέπω σε όλες τις ανακοινώσεις κάτι για την Περιφέρεια, αλλά στοχοποιείται η δημοτική αρχή”.

Τάσος Αμάραντος: “Είμαι υπέρ των αθλητικών εκδηλώσεων, αλλά στο παρελθόν έχουν γίνει προσπάθειες από ανθρώπους του αθλητισμού της Πρέβεζας και δυστυχώς δεν έχουν τύχει της ίδιας υποστήριξης, όπως αυτή προς τον κ. Κακιούζη και της όλης κομπανίας εκεί. Είτε λέγεται FIBA, είτε λέγεται FINA, εγώ θα ήθελα και θα χαιρόμουν αν στο μέλλον βοηθούσατε άλλες διοργανώσεις. Εμένα ο φίλος μου Μασλαρινός στη Θεσσαλονίκη διοργάνωσε κάτι παρόμοιο. Αν έρθει π.χ. στην Πρέβεζα θα του δώσετε και αυτού 11.000 ευρώ; Θα του δώσετε; Έχουν γίνει πολλές διοργανώσεις στην Πρέβεζα και τέτοια “αγκαλιά” δεν υπήρξε. Να υπάρχει η ίδια αντιμετώπιση σε ανάλογες προσπάθειες στο μέλλον”.

Θανάσης Ανωγιάτης (Στροφή στο Μέλλον): “Έχει μία μεγάλη ικανότητα ο Δήμαρχος να μπερδεύει τα πράγματα και στο τέλος να μη βγαίνει αποτέλεσμα για τίποτα. Κανείς από εμάς δεν τον κατήγγειλε για τη νομιμότητα. Αλλά στην άσκηση της διοίκησης δεν υπάρχει μόνο το νόμιμο αλλά και το ηθικό. Ξέρετε λοιπόν ότι π.χ. στο Digital Beach Summit είχε αποδοθεί από πριν η υπηρεσία σε εταιρεία. Μη μου πείτε ότι έγιναν όλα αυτά μέσα σε μία εβδομάδα; Εγώ δε λέω ότι δεν ήσαστε νομότυπος. Μπορεί να αργήσατε τις διαδικασίες. Αλλά ας μη κοροϊδευόμαστε… Το είχαμε συζητήσει τέλη Ιουλίου το συγκεκριμένο. Και διαμορφώθηκε αρχές Αυγούστου αυτό το πράγμα. Τα σοβαρά συνέδρια έχουν συγκεκριμένη θεματολογία.

Το να μαζεύουμε επώνυμους ανθρώπους για να πετύχουμε στόχους δημοσιότητας είναι ωραίο πράγμα. Αλλά δε συνιστά στόχο που θα έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην τοπική κοινωνία.

Όσον αφορά το 3on3, εγώ δεν έχω καταλάβει ποιο είναι το ζήτημα: Η προαγωγή του αθλητισμού ή η τουριστική προβολή; Αν είναι η προαγωγή του αθλητισμού είναι μία αποτυχημένη διοργάνωση αν κρίνω από τις συμμετοχές. Ο πρεσβευτής όπως είπατε δεν παρέστη καν μέχρι σήμερα. Δεν τον είδα. Η γαλαντομία αυτή που δείξατε, μπορεί να επιφέρει επικοινωνιακούς στόχους όμως δεν προάγει τον αθλητισμό της πόλης”.

Σταύρος Αμάραντος (επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης): “Επικαλέστηκε ο Δήμαρχος για το 3on3 ότι είναι μία εκδήλωση υπό την αιγίδα της FIBA. Εγώ λέω ότι η FIBA είναι ένας οργανισμός που εξυπηρετεί συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα, που εξυπηρετεί την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού και έχει απασχολήσει την κοινή γνώμη με σκάνδαλα. Θα μπορούσε με τη ΓΓΑ να αναλάβει τη διοργάνωση. Χωρίς μεσάζοντες. Υπάρχει στη μέση μία εταιρεία που θα πάρει κάποια χρήματα”.

Σε κάθε περίπτωση με το προηγούμενο που έχει δημιουργηθεί θα πρέπει η δημοτική αρχή να έχει την ίδια αντιμετώπιση και σε άλλες ανάλογες ιδιωτικές πρωτοβουλίες, όπως επίσης και η περιφερειακή αρχή.

ΠΗΓΗ: https://www.atpreveza.gr/index.php/politics/42853-as-mi-koroideymaste-sovares-aixmes-gia-tis-proforikes-symfonies-tou-dimarxou-gia-psifiako-synedrio-kai-3on3