Τοποθέτηση για το Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής

Τελευταία χρονιά που δεν είχαμε το νόμο Κεραμέως, είχαμε 270 φοιτητές

Πίστευα ότι στα αρκετά χρόνια της ζωής μου, έχω δει κι έχω ζήσει αρκετά πράγματα, τελικά η ζωή έχει πάντα τον τρόπο να σε κάνει σοφότερο και να σου δείχνει πάντα αθέατες πλευρές και πράγματα που δεν περιμένεις. τις τελευταίες μέρες γίναμε μάρτυρες πολλών και ενδιαφερόντων πραγμάτων.

Πρώτα όλα είδαμε εν είδει διαγγέλματος από τον δήμαρχο ένα φοβερό κατηγορώ απέναντι σε οποιοδήποτε άλλον εκτός από τη δική μας αδράνεια. Είδαμε μία επικοινωνιακή καταιγίδα, ένα μπαράζ που τα δέκα χρόνια που είμαι στην Πρέβεζα δε θυμάμαι να έχει προκύψει για κανένα άλλο θέμα. γίνεται μια προσπάθεια απόσεισης ευθυνών από τοπικές αρχές, από αυτοδιοικητικές αρχές, από περιφερειακές αρχές , από πολιτικές αρχές και πολιτικές εξουσίες αν θέλετε και να πάει η ευθύνη σε κάποιους ανθρώπους. που καλώς ή κακώς, πήραν μία απόφαση. και βεβαίως είδαμε και από τον συμπαθέστατο αντιπεριφερειάρχη, μαθήματα αυτοδιοικητικής συνείδησης, γιατί λέει είμαστε πολύ κομματικοί όταν λέμε ότι φταίει ρε παιδιά και η βάση Κεραμέως για όνομα του Θεού. Ενώ αυτός, του φταίνε όλα τα άλλα, ο ανάδρομος Ερμής, το κακό το ριζικό μας, είναι αυτός με την αυτοδιοικητική συνείδηση και ο παντελώς μη κομματικοποιημένος.

Το τμήμα φτιάχτηκε το 1998, οι εισαχθέντες από το 2010 και μετά κυμαίνονται σταδιακά από τους 260 μέχρι τους 300. Στο πρώτο κομμάτι που ήταν ΤΕΙ ήταν αρκετά χαμηλότερο και τα δύο τελευταία χρόνια, πριν τη βάση εισαγωγής, είναι αρκετά ψηλότερο. Τελευταία χρονιά που δεν είχε εφαρμοστεί ο νόμος Κεραμέως, είχαμε 270 φοιτητές.

Από το 2010 και μετά έχουμε μία σαφώς μειωμένη χρηματοδότηση και το συγκεκριμένου τμήματος αλλά και γενικά της παιδείας. Αυτή η χρηματοδότηση άρχισε να δίνει κάποια σημάδια βελτίωσης, μικρά, ταπεινά, ελάχιστα, ανάκαμψης ίσως από το 2016 και μετά.

Και φτάσαμε να έχουμε από το 2010 μια βελτίωση της τάξης του 35% με 50% στα Πανεπιστημιακά ιδρύματα και στο δικό μας εδώ 45% της χρηματοδότησης από την κατάπτυστη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν είμαι εδώ για να απολογηθώ για τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν είμαι εδώ να προπαγανδίσω για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλά επιτέλους για να διαμορφώσουμε μια άποψη, πρέπει να ακούγονται και μερικές αλήθειες.

Το 2018 το συγκεκριμένο τμήμα επειδή έχει πολύ σοβαρές κτιριακές υποδομές , επειδή έχει Ακαδημαϊκή επάρκεια αι επειδή έχει σημαντική αποδοτικότητα στην αγορά εργασίας, γίνεται Πανεπιστημιακό τμήμα. τις τελευταίες μέρες έχει γίνει μια φοβερή σπέκουλα ότι ο ήλιος βγαίνει από τη δύση.

Είναι πολύ κακό που το τμήμα από ΤΕΙ Ηπείρου, έγινε Πανεπιστημιακό τμήμα.

Ανωτατοποίηση για τους φοιτητές του τμήματος σημαίνει ίδια επαγγελματικά πλεονεκτήματα και προσόντα με όλους τους άλους που είναι σε ανάλογη σχολή. Μέχρι τότε οι απόφοιτοι του συγκεκριμένου τμήματος ΤΕΙ, δεν είχαν δικαιώματα να υπογράφουν, δεν είχαν δυνατότητα να κρατάνε χαρτιά σε εταιρείες . Είναι άσχημο αυτό; Σε όλη την Ευρώπη σταδιακά συμβαίνει το εξής πράγμα. Οι τεχνικές ειδικότητες, η κατάρτιση στη δεξιότητα, παύουν αυτό που λέει η λέξη δεξιότητα κατάρτιση και γίνονται σιγά-σιγά επιστήμη. Γιατί διευρύνεται το γνωστικό της πεδίο. Έχουμε νέες τεχνολογίες, έχουμε νέες απαιτήσεις, έχουμε την επικοινωνία που μπαίνει σε κάθε είδους επάγγελμα, ακόμα και στον υδραυλικό. Μοιραία λοιπόν από αυτά που είχαμε στο μυαλό μας ως τεχνικά ή τεχνολογικά επαγγέλματα, εξελίσσονται σε Πανεπιστημιακά επαγγέλματα.

Από το 2018 και μετά, το τμήμα είναι ορφανό μέχρι τότε, είναι δηλαδή ένα μοναχικό τμήμα, σε μία περιοχή μακριά από το κέντρο. Αυτά τα τμήματα τεχνολογκά ή πανεπιστημιακά έχουν τεράστια ζητήματα βιωσιμότητας.

Αποφασίζεται λοιπόν τότε να θεσπιστούν προγράμματα διετή για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ, τα οποία καταργήθηκαν αμέσως μετά από 1,5 χρόνο. Η Πρέβεζα θα ήταν κομμάτι υποδοχής αυτών των ανθρώπων. Αποφασίζεται και συγκροτείται ένα πολύ καλό μεταπτυχιακό , αποφασίζεται και συγκροτείται το λεγόμενο πανεπιστημιακό ερευνητικό ινστιτούτο των Ιωαννίνων με έξη παραρτήματα, εκ των οπίων τα δύο παραρτήματα με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, αναφέρονταν στην Πρέβεζα. μιλούσαμε για το κομμάτι της συνεταιριστικής και αλληλέγγυας οικονομίας και μιλούσαμε βεβαίως του περιβαλλοντος, της αειφορίας και της μελέτης των υδροφόρων κοιτασμάτων.

Αυτό το τμήμα όμως παρ όλες τις αλλαγές από το 2018 και μετά είχε μία χαμηλή επιλεξιμότητα και να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Περίπου οι μισοί φοιτητές από όσους μπαίνανε, έρχονταν να σπουδάζουν στην Πρέβεζα.

Στη ζωή δεν υπάρχουν μεταφυσικά πράγματα, όλα έχουν τις εξηγήσεις τους. Γιατί ήταν ελλιπέστατη η φοιτητική μέριμνα. Σίτιση -όπως λένε οι φοιτητές έχω τις ανακοινώσεις τους- ελλιπέστατη έως ανύπαρκτη, στέγαση να μη το συζητάμε για Εστία, για τη συγκοινωνία πάρα πολλά ζητήματα σας λέω τι λένε οι φοιτητές στις ανακοινώσεις τους .

Διαχρονικά λοιπόν αν θέλουμε σε πρώτο επίπεδο να επιμερίσουμε ευθύνες, θα πρέπει να μιλήσουμε για την αδιαφορία η οποία μπορεί να εξελιχθεί πολλές φορές και σε εγκληματική, διαχρονικά των τοπικών αρχών.

Το 2020 θεσπίζεται ο νόμος Κεραμέως με την ελάχιστη βάση εισαγωγής . Το επίπεδο αυτών που υπερασπίστηκαν τον νόμο, ήταν ότι θα ανέβει το επίπεδο των σπουδαστών στην Ελλάδα, λες και είχαμε χάλια επίπεδο, λες και οι δικοί μας απόφοιτοι, δεν ήταν περιζήτητοι σε όλο τον κόσμο.

Δίπλα στη βάση εισαγωγής υπήρχε κι άλλο ένα κομμάτι, τα κολέγια τα ιδιωτικά, τα οποία τα περισσότερα είναι τριετή στην Ελλάδα, έχουν τίτλους σπουδών που πια με τον νόμο Κεραμέως είναι ισότιμα με τους τίτλους σπουδών Πανεπιστημίων 5ετούς και 6ετούς φοίτησης.

Η λογική κατεύθυνσης είναι αποδυνάμωση της δημόσιας εκπαίδευσης σε κάθε βαθμίδα και βεβαίως χειραγώγηση των οικογενειών τους.