ΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤO  ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

ΠΡΕΒΕΖΑ 11/5/2020

ΠΡΟΣ: Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας.

Παρακαλούμε όπως στην τεθεί προς έγκριση στην σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το ψήφισμα που ακολουθεί και αφορά στο έκτακτο επίδομα των εργαζομένων στην καθαριότητα.

ΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤO  ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Συνεχίζει η κυβέρνηση τον εμπαιγμό εις βάρος των εργατών καθαριότητας των δήμων, που από την αρχή της πανδημίας του κορωνοΐού έχουν επιστρατευτεί για να διατηρούν τις πόλεις μας καθαρές και ασφαλείς προστατεύοντας ταυτόχρονα τη δημόσια υγεία. Και ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενοι οι εργάτες καθαριότητας των δήμων να συμπεριληφθούν στο έκτακτο επίδομα που πήραν οι υγειονομικοί υπάλληλοι και οι υπάλληλοι της Πολιτικής Προστασίας, τελικώς απεδείχθη υποσχέσεων άνευ αντικρίσματος. Η κυνική ομολογία τού υφυπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη ότι «Οι υπάλληλοι καθαριότητας και αμαξοστασίων των ΟΤΑ, …… για δημοσιονομικούς λόγους δεν συμπεριλαμβάνονται στους δικαιούχους της ανωτέρω έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης».

Όμως πρόκειται για τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής που από την ημέρα που η χώρα μπήκε στη δίνη της πανδημίας με εντατικούς ρυθμούς καθαρίζουν και απολυμαίνουν κτήρια, παιδικές χαρές, δημοτικούς και κοινόχρηστους χώρους.

Αυτή η αρνητική εξέλιξη που εκθέτει την κυβέρνηση αναμένεται να έχει πολλαπλές αντιδράσεις τόσο στους εργαζόμενους στον τομέα της καθαριότητας των δήμων όσο και στον χώρο της Αυτοδιοίκησης. Η κυνική ομολογία Σκυλακάκη εκθέτει μάλιστα και τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, ο οποίος μέρες τώρα παραμένει σιωπηλός αναφορικά με το τι θα κάνει για την υποστήριξη των δήμων με πόρους και προσωπικό. Για το μόνο που εσχάτως μίλησε διά της υπογραφής του ο υπουργός Εσωτερικών ήταν ότι στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου 90. Θεσμοθέτησε ότι «το προσωπικό καθαριότητας των δήμων κατηγορίας ΥΕ 16, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, μπορεί να διατίθεται και για την καθαριότητα σχολικών μονάδων αρμοδιότητας του οικείου δήμου, κατά το διάστημα λειτουργίας τους, για όσο διάστημα υφίσταται κίνδυνος διάδοσης του κορωνοϊού, και πάντως όχι πέραν της 30ής Σεπτεμβρίου 2020». Τέλος, ο υπουργός Εσωτερικών εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία επιστρατεύει εκ νέου τις σχολικές καθαρίστριες να απολυμάνουν τα σχολεία που ανοίγουν σταδιακά. Και όλα αυτά άνευ επιδόματος!

To Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πρέβεζας ζητά από την κυβέρνηση να χορηγήσει το έκτακτο επίδομα στους εργαζόμενους στην καθαριότητα σε όλους τους ΟΤΑ της χώρας.