Και με τη βούλα παράνομη η απόφαση επιλογής Γενικού Διευθυντή από τη ΔΕΥΑΠ

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας με την Αρ. Πρωτ.: 3879 (ΑΔΑ: ΨΧ6ΚΟΡ1Γ-9ΑΦ) απόφασή της κάνει δεκτή την προσφυγή υποψηφίων για τη θέση του Γενικού Διευθυντή της ΔΕΥΑΠ και ακυρώνει την αριθμ 104/2022 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑ Πρέβεζας, επειδή τόσο η επιτροπή γνωμοδότησης, όσο και το ΔΣ της ΔΕΥΑ Πρέβεζας, δεν αναφέρουν στο σκεπτικό τους αναλυτικά τα προσόντα τα οποία κατέχει ο κάθε υποψήφιος, και κατά πόσο αυτά καλύπτουν τις προϋποθέσεις που καθορίζει ο νόμος για τα κύρια και πρόσθετα προσόντα, ώστε να αποφασίσουν αιτιολογημένα στην επιλογή του υποψηφίου που πληρεί τις προϋποθέσεις κάλυψης της θέσης και επομένως η απόφαση πάσχει αιτιολογίας.

Είχα έγκαιρα επισημάνει στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 20-6-2022 (δύο μήνες σχεδόν προ της επιλογής…), απευθυνόμενος στο Δήμαρχο την αναγκαιότητα, να τοποθετηθεί για τα θέμα και να εγγυηθεί την ακεραιότητα της διαδικασίας, καθορίζοντας αντικειμενικά αξιολογικά κριτήρια για την επιλογή του καταλληλότερου υποψήφιου, όμως ο Δήμαρχος όπως συνηθίζει απέφυγε να τοποθετηθεί.

Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που η Δημοτική αρχή γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της τις Δημοκρατικές διαδικασίες, ακολουθώντας τους πολιτικούς της μέντορες της σημερινής κυβέρνησης στον αντισυνταγματικό πολιτικό κατήφορο που επέλεξαν στην Αυτοδιοίκηση. ( βλ. Νόμο Θεοδωρικάκου κλπ)

Στη συνέχεια και παρά τις ενστάσεις και εναλλακτικές διορθωτικές προτάσεις μου ως προς την διαδικασία, οι οποίες δεν εισακούστηκαν, αποχώρησα από την συνεδρίαση του ΔΣ της 8-8-2022, το οποίο πήρε την συγκεκριμένη απόφαση, καταγγέλλοντάς την ως προδήλως παράνομη, διότι δεν επιθυμούσα να τη νομιμοποιήσω με την παρουσία μου καθ’ οιοδήποτε τρόπο.

Θα πρέπει να υπενθυμίσω πως η συγκεκριμένη διαδικασία αποτέλεσε και την αιτία παραιτήσεως μέλους του ΔΣ της ΔΕΥΑΠ.

Η σημερινή όμως απόφαση – κόλαφος για τη Δημοτική Αρχή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από αστοχίες και λαθεμένες στρατηγικές που δημιουργούν μεγάλο προβληματισμό για το μέλλον της ΔΕΥΑΠ, σε μια κρίσιμη εποχή, που η εταιρεία αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά και διοικητικά προβλήματα που διακυβεύουν την επιβίωσή της.

Το ζήτημα είναι τεράστιο γιατί η ΔΕΥΑΠ εκτός του αδιαμφησβήτητου κοινωνικού ρόλου της, ως φορέας διαχείρισης του Δημόσιου αγαθού του νερού, είναι μια εμβληματική Δημοτική Επιχείρηση με μεγάλο κύκλο εργασιών και κομβικό ρόλο στο τοπικό οικονομικό γίγνεσθαι.

Στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο της 30-1-2023 αναμένουμε με μεγάλη αγωνία την τοποθέτηση και τις εξηγήσεις της Δημοτικής Αρχής για τα παραπάνω γεγονότα.

Επαναλαμβάνω τέλος πως είναι ποιο φανερό από ποτέ πως ο Δήμος Πρέβεζας χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας και πρακτικών για να προχωρήσει μπροστά και αυτό είναι κάτι που σίγουρα δεν διασφαλίζει η σημερινή Δημοτική Αρχή.

 

Πρέβεζα 27/1/2023

 

Αθανάσιος Ανωγιάτης