Εγκαίνια για το εκλογικό κέντρο και παρουσίαση υποψηφίων

Την ανάγκη να μπει ο Δήμος Πρέβεζας σε τροχιά ανάπτυξης, αξιοποιώντας επιτέλους όλες τις δυνατότητες που έχει, υπογράμμισε ο υποψήφιος δήμαρχος και επικεφαλής της δημοτικής κίνησης “Στροφή στο μέλλον” Ευκλείδης Φονταράς, στα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου που πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Τρίτης παρουσία του Υπουργού Οικονομικών κ. Τσακαλώτου, του Υφυπουργού Εργασίας κ. Μπάρκα, του ΓΓ Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Κλάπα, υποψήφιων Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβούλων κ.α.

Ο κ. Φονταράς τόνισε στην ομιλία του:

“Η δημοτική κίνηση που συστήσαμε είναι η ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ, η οποία διαδέχεται την «δημοτική ριζοσπαστική συνεργασία» που έλαβε μέρος στις δημοτικές εκλογές του 2014, εκλέγοντας 3 δημοτικούς συμβούλους.

Η «ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ» είναι μια κίνηση πλαισιωμένη από ανθρώπους ενός ευρέως φάσματος πολιτικών προελεύσεων με κοινούς στόχους και αξίες αλλά και όραμα, οι οποίοι διαισθάνονται την κρισιμότητα αυτών των αυτοδιοικητικών εκλογών, και συναισθάνονται ότι η επιλογή των πολιτών του δήμου μας, θα κρίνει το παρόν και το μέλλον αυτού του τόπου.

Φίλες και φίλοι, στο ερώτημα Γιατί αποφάσισα να θέσω υποψηφιότητα για το δήμο μας έχω να απαντήσω τα εξής:

Πρώτον γιατί πιστεύω ότι έχουμε ως δήμος πολλές δυνατότητες που δεν αξιοποιούμε. Πιστεύω ότι αξίζουμε περισσότερα, και μπορούμε περισσότερα.

Δεύτερον γιατί κατανοώ το ρόλο μου όχι ως αυθεντία, και βέβαια όχι σαν τον κάτοχο του μονοπωλίου της αλήθειας, αλλά αντιθέτως πιστεύω ότι μπορώ να λειτουργήσω ως καταλύτης στις συναινετικές διαδικασίες, να βοηθήσω στις νέες συνθήκες το δημοτικό συμβούλιο, αλλά και τους πολίτες στην ενημέρωση και επεξεργασία σχεδίων και στον έλεγχο της εφαρμογής τους, για τα προβλήματα που όλοι μας εδώ λίγο πολύ τα ξέρουμε.

Όμως. Θεωρούμε την προσπάθειά μας συλλογική, γιατί έτσι αντιλαμβανόμαστε τον τρόπο που εμείς οι απλοί άνθρωποι μπορούμε να δημιουργήσουμε κοινές εμπειρίες και δράσεις, λειτουργώντας ως συλλογικότητα. Γι΄ αυτό και αναπτύξαμε μία μεγάλη συζήτηση εδώ και μήνες με φορείς και συλλογικότητες με τους απλούς πολίτες του δήμου μας που νοιάζονται και αγωνιούν για την κοινή μας ζωή και το κοινό μας μέλλον.

Επιδιώκουμε τη συστράτευση όλων των ενεργών πολιτών, των ανθρώπων του καθημερινού μόχθου, της διανόησης και του πολιτισμού, της νεολαίας, ώστε να βάλουμε το Δήμο μας σε τροχιά ανάπτυξης, βγάζοντάς τον από την απομόνωση και τη μιζέρια. Μία ανάπτυξη με επίκεντρο τον άνθρωπο, την προστασία των κοινών αγαθών και του περιβάλλοντος. Μία ανάπτυξη που θα αποτυπώνει τα ανθρωποκεντρικά της χαρακτηριστικά στην δομή της και τη ζωή των δημοτών και θα μετατρέπει τις κοινότητές μας που βρίσκονται στην απομόνωση και το περιθώριο σε χώρους ζωής και δημιουργίας.

Αναφερόμαστε επίσης στη χρηστή διαχείριση, στη λογοδοσία και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών, στην επικαιροποίηση της έννοιας της αυτοδιοίκησης, όχι μόνο ως πολιτειακή λειτουργία, αλλά ως τον βασικό πυρήνα της λειτουργίας της δημοκρατίας.
Σύμφωνα με τη δική μας αντίληψη η λειτουργία της αυτοδιοίκησης υπερβαίνει τα όρια της τυπικής διαχείρισης και επαναπροσδιορίζει τον κοινωνικό και αναπτυξιακό ρόλο της Αυτοδιοίκησης, ως αυτόνομου και αποκεντρωμένου θεσμού της δημοκρατίας. Όχι μόνο γιατί η αυτοδιοίκηση αφορά ένα ειδικό πεδίο της κρατικής οργάνωσης και λειτουργίας ως ο δεύτερος μεγάλος πολίτικος και διοικητικός πυλώνας του κράτους, αλλά και γιατί η αυτοδιοίκηση συμβάλει στη δημιουργία ανθεκτικών κυττάρων δημοκρατίας, συμμετοχής και αλληλεγγύης, ικανών να παρεμβαίνουν στα κοινωνικά δρώμενα εκφράζοντας με αυθεντικότητα τις ανάγκες των δημοτών.

Αυτές οι εκλογές πραγματοποιούνται σε μια περίοδο θεσμικού μετασχηματισμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εγκαινιάζοντας μία περίοδο δημοκρατίας, συγκλίσεων και συνεργειών. Η απλή αναλογική δεν εδραιώνει μόνο τη λειτουργία της δημοκρατίας στους Δήμους και τις περιφέρειες, αλλά συμβάλει και στην οικοδόμηση σχέσεων ανάμεσα στους πολίτες και ενισχύει την κοινωνική συνοχή. Είναι ένα προνομιακό πεδίο για την οικοδόμηση κοινωνικών και προοδευτικών συμμαχιών που μπορούν θα συμβάλουν στην ενεργητική διεκδίκηση των αιτημάτων και τη συνέχιση των θεσμικών αλλαγών. Είναι μία ευκαιρία να προχωρήσουν οι τοπικές κοινωνίες μέσω ευρύτερων προγραμματικών συγκλίσεων για τη συνέχιση των θεσμικών αλλαγών και τη διαμόρφωση μιας αναπτυξιακής προοπτικής για τις τοπικές κοινωνίες.

Για εμάς δεν είναι τα πρόσωπα που διαμορφώνουν πολιτικές, συγκεντρώνοντας στα χέρια τους εξουσίες, λειτουργώντας με αυταρχισμό, επιβάλλοντας με πλαστές πλειοψηφίες την θέληση τους. Ο παραγοντισμός, ο αυταρχισμός, οι από τα πάνω πολιτικές είναι ξένα από την δική μας αντίληψη, επειδή:

– Απαξιώνουν τη δημοκρατία με επικύρωση προειλημμένων αποφάσεων.
– Αντιλαμβάνονται τη λειτουργία των δημόσιων θεσμών ως επιχείρηση, εγκαθιδρύοντας πελατειακές λογικές.
– Ακυρώνουν τον κοινωνικό χαρακτήρα των δημοτικών επιχειρήσεων στερώντας τες το κοινωνικό τους ρόλο.
Γι΄ αυτούς τους λόγους εμείς αυτές τις εκλογές τις κατανοούμε ως μία προγραμματική πρόκληση, όχι μόνο στο επίπεδο των συνθέσεων και των συνεργειών αλλά και στη βάση κοινωνικών αιτημάτων και αναγκών, στοχεύοντας στην ανάπτυξη προοδευτικών πολιτικών και μετασχηματισμών που έχουν κοινωνικό ρόλο.

Σε μια νέα πολιτική περίοδο όπου η χώρα και ο ελληνικός λαός επιχειρούν την διέξοδο από τις συνέπειες των περιοριστικών πολιτικών και των μνημονίων που υπέστησαν τα τελευταία χρόνια, η τοπική αυτοδιοίκηση καλείται να παίξει καταλυτικό ρόλο στην νέα πορεία παραγωγικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης του τόπου.

Η απλή αναλογική, τα τοπικά δημοψηφίσματα, η ενίσχυση των τοπικών κοινοτήτων, η δυνατότητα αναπτυξιακών και παραγωγικών συμπράξεων της αυτοδιοίκησης, καθιστούν αναγκαία την συνεργασία και την σύμπραξη ευρύτερων κοινωνικών δυνάμεων και ωθούν τους πολίτες στην ενεργοποίηση τους, έχοντας πλέον ένα ουσιαστικότερο ρόλο.
Για τους λόγους αυτούς οι επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες και μέσα από ευρύτερες προοδευτικές συνεργασίες και κοινό προγραμματικό πλαίσιο, οι νέες αυτοδιοικητικές αρχές θα πρέπει να έχουν ως βασικά χαρακτηριστικά τους:
– Την κατάθεση επιχειρημάτων την διαβούλευση και την διαφάνεια
– Την λογοδοσία και την χρηστή διαχείριση του δημοσίου χρήματος.
– Το κοινό μέτωπο απέναντι στον φασισμό τον ρατσισμό, την ξενοφοβία, την ομοφοβία.
– Την διαρκή υπεράσπιση των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και την υιοθέτηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου που θα σέβεται το περιβάλλον και την αειφορία.

Μια νέα δημοτική αρχή που θα έχει τα παραπάνω χαρακτηριστικά θεωρούμε ότι θα πρέπει να μπορεί να απαντήσει ουσιαστικά στην υποχρέωση να έχει ο τόπος μας ένα συνεκτικό σχέδιο για την νέα εποχή που ξεκινάει.

Το δικό μας σχέδιο είναι αυτό που ταυτίζεται απολύτως με όλα τα παραπάνω.
Φίλες και φίλοι, σήμερα θα καταθέσουμε μόνο τον θετικό μας λόγο. Δεν θα ασχοληθούμε με την κριτική των άλλων υποψηφιοτήτων, και των θέσεών τους, για τις οποίες θα μπορούσε να εκπονηθεί διατριβή. Αυτό θα γίνει σε εύθετο χρόνο. Θα αναφερθούμε συνοπτικά σε συγκεκριμένα σημεία του προγράμματός μας τα πλέον σημαντικά κατά την γνώμη μας.

Σημειώστε ότι το πρόγραμμά μας στην ολοκληρωμένη του μορφή θα είναι πλήρες και αναλυτικό και θα ξεπερνά τις 40 σελίδες. Το πρόγραμμα αυτό δεν θα τυπωθεί. Θα αναρτηθεί στον ιστότοπο της παράταξης μας strofistomellon.gr, από όπου θα μπορείτε να το διαβάσετε. Η ανάρτησή του θα γίνει μετά την παρουσίασή του την Τετάρτη 8 Μαΐου στην οικία Αθανασιάδη. Στην παρουσίαση είστε όλοι καλεσμένοι.

Το πρόγραμμά μας βέβαια εξαρτάται από το πώς όλες και όλοι μας φανταζόμαστε την Πρέβεζα να εξελίσσεται τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Δεν μπορούν να αλλάξουν όλα, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι μπορούμε να προωθήσουμε μια πιο ισορροπημένη ανάπτυξη. Άρα εκτός από τα προβλήματα της καθημερινότητας,

Όπως η καθαριότητα και η αυθαιρεσία στον δημόσιο χώρο, που θα είναι προτεραιότητα για εμάς, χρειαζόμαστε μια ανάπτυξη που θα κάνει τους κατοίκους του Δήμου να είναι περήφανοι για τον τόπο τους και τους επισκέπτες να μας θεωρούν ως παράδειγμα προς μίμηση.
Α. Θέλουμε η Πρέβεζα να είναι τουριστικός κόμβος; Θέλουμε αλλά υπό όρους. Γι’ αυτό εμείς μιλάμε για ένα τουρισμό με ήπια μορφή φιλικό προς το περιβάλλον.

* Θέλουμε περισσότερες κλίνες αλλά όχι τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες του all inclusive που ελάχιστα συμβάλουν στην ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών.
* Οι δυνατότητες είναι πολλές: θεματικός τουρισμός όπως θρησκευτικός, φυσιολατρικός, αθλητικός, πολιτιστικός, ορεινός κα.
* Ανάπτυξη υποδομών για υποδοχή κρουαζιέρας, αλλά την ίδια στιγμή αναβάθμιση της Κυανής ακτής ώστε να αποκτήσει την παλιά της αίγλη.
* Σε σχέση με τον πολιτισμό θα ενισχύσουμε όλες τις υπάρχουσες δραστηριότητες π.χ. χορωδιακό και τζαζ φεστιβάλ, αλλά θα θεσμοθετήσουμε το φεστιβάλ Πρέβεζας. Θα λειτουργήσουμε τον δημοτικό κινηματογράφο σε μόνιμη βάση.

Β. Αλλά βέβαια δεν μπορεί και δεν πρέπει η Πρέβεζα να είναι αποκλειστικά τουριστικός κόμβος. Η πρώτη έγνοια οποιουδήποτε δήμου είναι η κοινωνική ευημερία των πολιτών.

* Αξιοποίηση τεχνολογιών για διαρκή ενημέρωση των πολιτών.
* Ενίσχυση των υφιστάμενων δομών κοινωνικής στήριξης και συγχρόνως θεσμοθέτηση του δημοτικού Συνηγόρου του πολίτη.
*Δημιουργία δημοτικής τηλεφωνικής γραμμής ψυχολογικής στήριξης.
* Εφαρμογή των συμμετοχικών προϋπολογισμών, όπου οι ίδιοι οι δημότες αποφασίζουν για έργα μικτού κόστους που θέλουν να γίνουν.

Γ. Αλλά το μέλλον της Πρέβεζας θα εξαρτηθεί και από την αναζωογόνηση της πραγματικής οικονομίας. Στο δικό μας όραμα η παραγωγική δραστηριότητα πρέπει να βασίζεται τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα καθώς επίσης και στον κοινωνικό. Εκεί έχουμε να προτείνουμε:

* Ανάπτυξη δομών ΚΑλΟ (κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας) με υποστήριξη του δήμου σε κοινωνικές επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς. Από κοινωνικά καφενεία μέχρι κοινωνικές βιοτεχνίες παραδοσιακών προϊόντων.
* Ανάπτυξη ενεργειακών κοινοτήτων με την συμμετοχή του δήμου – για μας η ενέργεια αποτελεί κοινωνικό αγαθό που δεν αφορά μόνο τη ΔΕΗ και ιδιωτικές επιχειρήσεις.
* Αποτελεσματικότερη διαχείριση και προσέλκυση ευρωπαϊκών κονδυλίων ιδιαίτερα τώρα που η κυβέρνηση έχει στρέψει αυτά τα κονδύλια προς την υποστήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Δ. Τέλος όλα τα παραπάνω χρειάζονται επένδυση σε υποδομές, από την ύδρευση της παραλιακής ζώνης μέχρι την αξιοποίηση των δημόσιων χώρων εντός του δήμου προς όφελος του δημότη. Ενδεικτικά:

* Εφαρμογή του master plan του λιμανιού με προτεραιότητα στην κατασκευή της ανατολικής προβλήτας.
* Ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων του δήμου ώστε να εξοικονομηθούν πόροι για άλλες δραστηριότητες.
* Σταδιακή εφαρμογή του ΣΒΑΚ (σχεδίου βιώσιμης αστικής κινητικότητας), ώστε να βελτιωθεί η καθημερινότητα των δημοτών της πόλης, με ασφαλείς δρόμους προσβάσιμους από όλους τους δημότες πεζούς και εποχούμενους, και αυτούς με κινητικά προβλήματα, καθώς και ανάπτυξη ασφαλών δικτύων ποδηλατοδρόμων.

Φίλες και φίλοι αγαπητοί συνδημότες, δεν θα ήθελα να σας κουράσω με άλλα παραδείγματα.

Η παρουσία των μελών της δημοτικής μας κίνησης στην δημόσια ζωή, στο δημοτικό συμβούλιο, στις επιτροπές του δήμου, στα συνδικαλιστικά όργανα, στους πολιτιστικούς φορείς, στα αθλητικά σωματεία, στις κινηματικές δράσεις, στις δράσεις αλληλεγγύης, καταγράφουν τα ποιοτικά μας χαρακτηριστικά και το όραμα μας, αλλά και την θέλησή μας για να το υλοποιήσουμε.

Φίλες και φίλοι. Ας πραγματοποιήσουμε αυτή την στροφή στο μέλλον όλοι μαζί. Την αλλαγή πορείας προς την πρόοδο και την ευημερία. Ας παραδειγματιστούμε από άλλους δήμους που πρωτοπορούν. Ας παρακολουθούμε τις εξελίξεις που έρχονται και μας πλησιάζουν, και ας μη τις αφήνουμε να μας προσπερνούν. Ας μην αφήσουμε καμία ευκαιρία να πάει χαμένη. Ούτε και αυτή την ευκαιρία που μας δίνουν αυτές οι εκλογές.”

Στη συνέχεια ο κ. Φονταράς, παρουσίασε τους υπ. Δημοτικούς Συμβούλους που είναι οι ακόλουθοι:

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΛΟΥΚΑΣ – Απόφοιτος ΤΕΦΑ
ΑΝΩΓΙΑΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ – Ηλεκτρολόγος  Μηχανικός στο Νοσοκομείο
ΑΡΑΠΗ ΜΑΡΗ – Φιλόλογος
ΑΥΓΕΡΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ – Αγρότισσα
ΑΥΓΕΡΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ- Αγρότης
ΒΑΣΙΛΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ – Φιλόλογος
ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ – Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός
ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΤΟΥ ΠΑΝΩΡΑΙΑ – Εκπαιδευτικός
ΓΙΩΤΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ – Πολ. Μηχανικός
ΖΕΝΕΜΠΙΣΗΣ ΣΠΥΡΟΣ – Συνταξιούχος
ΚΑΖΑΜΙΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ – Μηχανολόγος Μηχανικός/ Ελεύθ. Επαγγελματίας
ΚΑΡΑΒΙΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ – Συνταξιούχος
ΚΑΤΣΗ ΣΟΦΙΑ – Αγγλική Φιλολογία/ Διδάσκει σε Φροντιστήριο
ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΝΘΗ – Ιχθυολόγος
ΚΟΥΜΠΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ – Τουριστικά Επαγγέλματα
ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ – Τραπεζικός Υπάλληλος
ΚΩΤΣΑΚΗΣ ΣΤΑΘΗΣ – Συνταξιούχος
ΚΩΤΣΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ – Συνταξιούχος Τεχνικός του ΟΤΕ
ΛΙΟΛΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΛΕΛΟΒΙΤΗΣ ΠΑΝΟΣ – Εκπαιδευτικός
ΛΟΗ ΜΑΡΙΑΝΝΑ – Αρχιτέκτων Μηχανικός
ΜΑΚΡΗΣ ΜΠΑΜΠΗΣ – Απόστρατος της Πολεμικής Αεροπορίας (ιπτάμενος)
ΜΙΧΟΣ ΘΩΜΑΣ – Μηχανολόγος
ΜΠΑΛΚΟΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ – Δικηγόρος
ΜΠΑΡΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ – Ελεύθ. Επαγγελματίας / Έμπορος
ΜΠΑΡΚΟΥΖΟΥ ΑΝΝΑ – Δασκάλα χορού
ΝΟΥΤΣΟΥ ΕΙΡΗΝΗ –
ΝΤΟΥΣΚΑ ΒΙΒΗ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
ΠΑΝΟΥΣΗΣ ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ – ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΣ ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ
ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΠΥΡΟΣ – ΧΗΜΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ
ΠΑΠΠΑΣ ΜΙΧΑΗΛ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
ΡΕΒΙΣΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ – ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΣ
ΣΤΑΙΚΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ – ΕΛΕΥΘ. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ
ΣΩΠΙΚΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ – Συνταξιούχος
ΤΣΟΥΜΑΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΗΣ ΗΛ. ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ
ΤΣΟΓΚΑ ΕΛΕΝΗ – Εκπαιδευτικός
ΓΑΤΣΙΟΥ ΣΑΚΚΑ ΚΙΚΗ – Συνταξιούχος Τραπεζικός Υπάλληλος
ΝΤΑΛΛΑ ΑΘΗΝΑ – Προγραμματίστρια Υπολογιστών / Δασκάλα Γιόγκα
ΠΑΜΠΟΥΚΙΔΟΥ ΜΕΛΙΝΑ – Ψυχολόγος/ Εργάζεται σε λογιστικό γραφείο
ΚΑΡΤΣΑΚΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ – Αγρότης
ΠΑΓΚΡΑΤΗΣ ΣΠΥΡΟΣ – Συνταξιούχος Τεχνικός ΟΤΕ
ΤΣΙΟΚΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ – Συνταξιούχος Συνεταιριστικός Υπάλληλος
ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ – Γεωλόγος
ΦΑΤΟΥΡΟΥ ΜΑΤΙΝΑ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ